1. Home
  2. Recepten
  3. Franse keuken
  4. Pâté pommes de terre/Auvergnatse aardappeltaart

Pâté pommes de terre/Auvergnatse aardappeltaart

  • Frans, Streekgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 03-04-2012

Ingrediënten 8 personen


500g gram bloemige aardappelen
300 gram bladerdeeg
½ bosje peterselie of bieslook
2 sjalotjes
zout, peper
1 ei
1,5 dl slagroom


Verder heb je nodig


Oven, bakplaat, bakpapier


Pâté pommes de terre/Auvergnatse aardappeltaart
Pâté pommes de terre/Auvergnatse aardappeltaart

Het is een heerlijk lunchgerecht, samen met een groene salade. In onze streek (Puy-de-Dôme, Auvergne) is het gebruikelijk, vooral in de regionale restaurants, om de pâté de pommes de terre als voorgerecht te serveren. In dat geval is een kleine punt al genoeg.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de aardappelen , was ze, droog ze en snijd ze in schijfjes van ½ cm dik. Doe ze in een kom. Snijd de bieslook en de sjalotjes fijn. Maak van het bladerdeeg twee cirkels van ongeveer 18 en 20 cm. (In Frankrijk verkopen ze van die mooie pizzavormige bladerdeeg rollen). Klopt het ei los. Vet een bakplaat in (of gebruik bakpapier),

Bereidingswijze

Meng de bieslook en de sjalotjes goed door de aardappelschijfes. Voeg zout en peper toe. Leg de kleinste bladerdeeglap op de bakplaat, en schik hierop de aardappelschijfjes, zo dat er rondom een rand van 2 cm onbedekt blijft. Bestrijk de vrijgekomen rand met het losgeklopte ei. Leg de grotere deeglap over het geheel heen en duw de randen goed op elkaar; zodat de taart hermetisch gesloten is. Eventueel teveel aan bladerdeeg weghalen. Dit kun je gebruiken als deco bovenop of om knabbelstokjes van te maken. Bestrijk de hele buitenkant met losgeklopt ei en bak de aardappeltaart in ca. 40 minuten gaar. Laat intussen de slagroom op kamertemperatuur komen. Doe de oven uit. Haal de taart uit de oven en snijd met een scherp mes een kleine cirkel deeg los aan de bovenkant. Til het kapje deeg op en giet langzaam de room in de opening. Door de taart naar verschillende kanten schuin te houden, zal de room zich beter verdelen. Leg het deegdekseltje weer terug en zet de aardappeltaart nog minstens een kwartier terug in de afkoelende oven.

Serveertip

Lauwwarm serveren met een salade.

Bron

Van de buurvrouw



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van SansParureFrance


Reacties (3)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van SansParureFrance
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top