Mexicaanse gehaktballetjes
- Mexicaans,
- 60-120 min.
Deze gehaktballetjes zijn heerlijk zacht van structuur en hebben een typisch Mexicaanse smaak, zeker als je ze bereidt met (in) chipotle- tomatensaus. Hier de link naar het recept van die saus. Je kan de balletjes natuurlijk ook zonder die specifieke saus bereiden, in een andere (eigengemaakte) tomatensaus. Om toch een enigszins Mexicaans effect aan de saus te geven, kan je er wat gerookte paprikapoeder ( pimenton) aan toevoegen en een chilipeper.
Het gerecht is geschikt voor 4-6 personen, kan als hoofdgerecht of als buffetgerecht dienen, maar past ook in een tapas maal. Doe zoals de Spanjaarden en warm de balletjes, die je van te voren gemaakt hebt, op in de magnetron.
Ingrediënten 4 recipe.people
500 gram gehakt half om150 gram gekookte langkorrelige rijst
2 hardgekookte eieren, afgekoeld, gepeld, grof gehakt
1 kleine witte ui
3 tenen knoflook
50 gram paneermeel
1 el fijngehakte bladpeterselie
1 el fijngehakte muntblaadjes
1 tl komijnpoeder
1/2 tl pimentpoeder
2 tl tomatenpuree
flinke scheut worcestersaus
1/2 tl mosterd
1 ei, losgeklopt
1 volle el kappertjes, afgespoeld, uitgelekt
180 ml melk
1 portie chipotle-tomatensaus of andere dunne tomatensaus
Benodigdheden
braadsledealuminiumfolie
Voorbereiding
Tomatensaus maken, rijst en eieren koken.
Bereidingswijze
Hak de ui en knoflooktenen fijn. Meng de overige ingredienten erdoor, behalve de tomatensaus en de gekookte, gehakte eieren. Voeg de gehakte eieren pas toe als je het geheel tot een homogene massa hebt gekneed. Breng de massa op smaak met zout en peper; bak eventueel een portie om de smaak te controleren. Het gehaktmengsel is vrij dun; zet het tenminste 10 minuten in de koelkast om op te stijven. (Je kan het prima een dag van te voren bereiden!)
Verwarm de oven voor op 180C. Rol gehaktballetjes van 3-4 cm doorsnede en leg deze in een braadslede. Schenk de tomatensaus erover en dek de braadslede af met aluminiumfolie. Bak de balletjes in de oven in ca. 45 minuten gaar.
Bron
"Mexicaans"
Serveertip
Lekker met (Mexicaanse) rijst, maar ook bij aardappelpuree en/of brood.