1. Home
  2. Recepten
  3. Joodse keuken
  4. Anglo-joodse gefilte fisch

Anglo-joodse gefilte fisch

  • Joods,
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 01-04-2012

Ingrediënten


1 kilo witte vis, ontveld en gefileerd
1 grote ui
1 el gemalen amandelen
2 eieren, losgeklopt
zout, witte peper
matsemeel (gemalen matses)

Voor de bouillon:

koppen, huid en graten van niet-vette vis
1 lt water
1 ui, in ringen
1 stengel bleekselderij
2 grote wortels, in plakjes


Verder heb je nodig


Kookpan, zeef, bakpan


gefilte fisch met chrane
gefilte fisch met chrane
Anglo-joodse gefilte fisch
Anglo-joodse gefilte fisch
Anglo-joodse gefilte fisch
Anglo-joodse gefilte fisch
Anglo-joodse gefilte fisch
Anglo-joodse gefilte fisch
Anglo-joodse gefilte fisch
Anglo-joodse gefilte fisch
Anglo-joodse gefilte fisch
Anglo-joodse gefilte fisch
Anglo-joodse gefilte fisch
Anglo-joodse gefilte fisch
Anglo-joodse gefilte fisch
Anglo-joodse gefilte fisch
Anglo-joodse gefilte fisch
Anglo-joodse gefilte fisch

"Lezeres aan de telefoon. "Wat is die gefilte fisch toch? Ik hoorde het al geregeld langskomen in de tv-serie `The nanny`, als haar joodse afkomst weer eens ter sprake kwam, en nu schrijven jullie er ook weer over. `The nanny` trok er vaak een vies gezicht bij. Is gefilte fisch echt zo erg?"
Nee mevrouw, gefilte fisch is heerlijk! Het is het erbij geserveerde penetrante condiment chrane dat vaak enige weerzin opwekt.
Gefilte fisch is van oorsprong visgehakt van zoetwatervis dat in de vis werd teruggestopt om op sabbat te worden gegeten. De huisvrouw hoefde dan op de heilige dag geen graten te verwijderen, iets wat al snel op werk leek.
Tegenwoordig slaat gefilte fisch op het fijngehakte visvlees, dat tot balletjes wordt gerold en gepocheerd in visbouillon. Poolse joden voegen graag flink suiker toe.
Bijgaand recept komt uit `De joodse keuken` van Clarissa Hyman. Zij beschrijft twee methodes."

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Voor fijngehakt en gebakken: breng de ingrediƫnten voor de bouillon aan de kook en laat een half uur pruttelen. Zeef de bouillon en laat afkoelen. Prak de vis door de ui en meng amandelen, eieren, zout en witte peper erdoor. Voeg zoveel matsemeel toe dat een stevige brij ontstaat. Maak de handen nat en rol balletjes van ongeveer 7 centimeter dikte. Druk ze ietsje plat en bak ze in niet al te hete olie bruin. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer koud met chrane (rasp rode biet en mierikswortel heel fijn, roer er veel azijn door en iets suiker).

Voor fijngehakt en gekookt: maak bouillon en visballen als hierboven. Pocheer de vis een uurtje in de hete visouillon (niet koken!). Leg de ballen op een schaal en lepel er iets bouillon over. Laat afkoelen en dien op met chrane.

Bron

Krant



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van YaaMansa


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van YaaMansa
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top