Rode Uienjam

  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 29-03-2012
  • Rode Uienjam

    Rode Uienjam

    Rode Uienjam

  • Rode Uienjam

    Rode Uienjam

    Rode Uienjam

Deze met balsamico azijn geprofumeerde rode uienjam heeft een bijzondere smaak en is heerlijk bij een kaasplankje, of bij gepocheerd vlees. Weer eens wat anders dan de standaard honing!

Deel dit recept

Ingrediënten
Voor 1 kg jam:
1 kg rode uien (liefst die uit Tropea, die zijn wat zoeter, maar gewone rode uien zijn ook prima)
200 g suiker
1 laurierblad
balsamico azijn van goede kwaliteit
olio extravergine d`oliva
zout
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Een pan, 4 glazen potjes van 250 ml of 8 van 125 ml

Voorbereiding

Steriliseer de glazen potjes en de deksels, door ze een half uurtje in een grote pan met kokend water te laten borrelen. Doe een doek tussen de potjes zodat ze niet tegen elkaar aan botsen en stuk kunnen gaan.
Pel en snijd de uien in (halve) ringen van 1 a 2 mm.

Bereidingswijze

In een grote pan verwarm je een beetje olijfolie, waar je de uien bij doet. Voeg een snufje zout toe en het laurierblaadje en laat ze 10 minuutjes zachtjes stoven, totdat het vocht is verdampt en de uien zachter zijn.
Voeg de suiker en 100 ml water toe, en laat de uien onder af en toe roeren een uurtje pruttelen. Hierna voeg je 3 el balsamico azijn toe, laat maar heel eventjes verdampen en haal van het vuur. Vergeet het laurierblaadje er niet uit te halen. Doe de nog hete jam in de gesteriliseerde potjes en doe de deksel goed dicht. Laat ze ondersteboven afkoelen, zodat ze vaccuum dicht worden. Je kan er ook voor kiezen de potjes nog een keer te steriliseren, in dezelfde grote pan voor een half uurtje, om er zeker van te zijn dat ze goed schoon en goed luchtdicht zijn. Ik doe dit alleen nooit en bij mij zijn ze altijd luchtdicht geworden en kon ik ze meerdere maanden op een droge en koele plek bewaren. Is er een potje niet luchtdicht geworden? Dan kun je hem 10 dagen in de koelkast bewaren.

Bron

Oggi Cucino Io

Serveertip

Bij een lekker kaasplankje of bij gepocheerd (gekookt) vlees is het een echte aanrader! Trek je zelf je bouillon? Gooi het vlees niet weg, maar eet het met een snufje zout en een druppeltje olie met deze jam, echt verukkelijk! Maar ik vind hem ook heerlijk bij een stukje zalm, jammie!
En natuurlijk altijd lekker op een sneetje brood of op een toostje!

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

jokevd1 avatar
jokevd1 26-04-2012

Hoi Mandy, wij zijn dol op de combinatie gekarameliseerde rode ui - blauwschimmelkaas, dus jouw recept lijkt me wel wat. Ik neem het mee en ga er t.z.t vast en zeker mee experimenteren. Gr.Joke

MandyInItaly avatar
MandyInItaly 26-04-2012

Hoi Annemarieke, de jam is echt heerlijk, ik ben er gek op en maak hem vaak, ik vind het nl ook leuk om weg te geven :). Het steriliseren had ik eigenlijk opgezocht, ik gebruik zelf namelijk de (flessen)sterilisator ;). Bedankt voor je tips in ieder geval, ook handig voor degenen die hem nog willen maken! Helaas is de foto niet van mij, en blijven de uien niet zo mooi rood, ook het gebruik van de balsamicoazijn helpt er niet echt bij.. Ze worden een beetje bruin, caramelkleurig, het ligt er ook aan welke kwaliteit uien je neemt en in welke periode je ze koopt. Van Juni tot September is de kwaliteit het hoogst en blijft de kleur iets mooier.. Je zou een drupje rode kleurstof kunnen toevoegen, maar het ligt eraan of je dit zelf prettig vindt.. Succes ermee! Groetjes Mandy

buonaforchetta avatar
buonaforchetta 26-04-2012

Hoi Mandy, dit lijkt me heel lekker bij kaas (en bij crescentine), ik ga het maken! Vraagje: blijven de uien een beetje rood met al dat gestoof? Mijn ervaring met rode uien dat ze redelijk snel verkleuren naar grauw, en hoe ik dat voorkom.... daar ben ik nog niet achter. Het steriliseren van de lege jampotjes hoeft overigens niet zo lang hoor, 5-10 minuten in kokend water is genoeg. Of een half uur in de oven op 110*C. Of in de vaatwasser, heetste programma! Steriliseren achteraf doe ik wel altijd, omdat ook in potjes die meteen netjes vacuum zuigen nog een boosdoenertje kan schuilen.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten