Magnifieke Red Velvet Cake
- Amerikaans, Banket
- 60-120 min.
Omdat ik voor de zondagse lunch (erg belangrijk in Italie) bij mijn schoonouders altijd het `toetje` (een taart) maak, had ik besloten een keer de Red Velvet Cake te proberen.. En hij is gelukt! Een spectaculaire taart om te zien, en verukkelijk van smaak! Heb een superfiguur geslagen, en veel complimenten ontvangen, dus als je tijd, zin en een gelegenheid hebt, is het echt een aanrader!
Ingrediënten 10 personen
Voor de 3 basistaarten:7,5 gr appelazijn
7 gr bicarbonaat
170 gr boter op kamertemperatuur
Ongezoet cacaopoeder 16 gr (ik heb dit niet toegevoegd omdat ik bang was dat dit de kleur van de taart teveel zou beinvloeden)
6 flinke eetlepels vloeibare rode kleurstof
440 gr bloem
9 gr zout
3 eieren op kamertemperatuur
1,5 el vanille extract
370 gr karnemelk (of yoghurt)
450 gr suiker
Voor de vulling:
450 gr boter op kamertemperatuur
50gr bloem
500ml verse volle melk
400 gr suiker
9 gr vanille extract
Dit zijn de originele ingredienten, al geef ik als tip er minder vanille in te doen, ik vond het namelijk een te sterke, prikkende smaak hebben.
Ook kun je bij de vulling, in plaats van de botercreme een wat lichtere vulling maken, bijvoorbeeld op basis van philadelphia, mascarpone, ricotta etc.
Benodigdheden
3 taartvormen van dezelfde diameter (ook die in alluminium zijn prima)
mixer (of keukenrobot)
een paar spatels
een flinke kom
Voorbereiding
Maak eerst de drie basistaarten, zodat deze kunnen afkoelen. Dit kun je ook de dag van tevoren doen.
Mix de boter met de helft van de suiker voor minstens 10 minuten, totdat er een lichte, luchtige creme ontstaat.
Voeg nu een voor een de eieren toe, en hierna de andere helft van de suiker toe en mix goed door.
Voeg nu de gezeefde cacao toe en hierna de kleurstof en het vanille extract toe, ondertussen altijd mixend.
Los het zout op in de karnemelk, en de bicarbonaat in de azijn.
Voeg ook de karnemelk toe aan het beslag en hierna de gezeefde bloem en de bicarbonaat met de azijn.
Vet en bebloem de drie taartvormen, en verdeel het beslag over de vormen. Zet de taarten in het midden van een voorverwarmde (180°) oven, en bak deze 25-30 minuten. Prik met een sateprikker in de taart om te zien of ze klaar zijn. Komt de prikker er schoon uit zijn de basistaarten klaar! Laat de taarten afkoelen.
Bereidingswijze
Begin met de vanillecreme;
Doe de melk in een pannetje en met behulp van een handklopper los je de bloem in de melk op. Breng de melk bijna aan de kook en laat deze 10 minuten op een heel zacht vuurtje bijna koken, altijd roerend.
Giet de melk over in een lage grote schaal (een ovenschaal bijvoorbeeld) en dek hem af met plastic folie, en zorg dat het folie op de crème rust, zodat je geen velletjes krijgt. Laat het nu afkoelen tot kamertemperatuur.
Mix de boter met de suiker tot een licht en luchtig beslag, voeg de vanille toe en mix nog een minuutje door. Roer hierna de afgekoelde `melkcrème` erdoorheen. En ook de vanillevulling is klaar voor gebruik!
Dan kun je nu beginnen met de taart samen te stellen;
neem de afgekoelde taarten en snijd van 2 taarten horizontaal een kleine bovenlaag vanaf, zodat de taarten plat zijn van boven. Laat 1 taart heel, voor de bovenkant, zodat het makkelijker is de vulling erover te verdelen. Houd de afgesneden lagen apart voor de decoratie van de taart.
Leg 1 taart op het bord waarop je de taart wilt serveren en doe hier een paar flinke lepels vulling op. Dek af met een volgende taart en herhaal met de vulling. Dek nu af met de laatste taart en smeer de vulling over de gehele taart. Decoreer de taart met de rode kruimels. De taart kan ongeveer 4 dagen bewaard worden in de koelkast, maar dek hem wel goed af, zodat er geen geurtjes van de koelkast in de taart dringen!
Bron
Giallo Zafferano