Babi Pangang, zoals bij de Chinees

  • Indonesisch, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 19-03-2012
  • Babi Pangang, zoals bij de Chinees

    Babi Pangang, zoals bij de Chinees

    Babi Pangang, zoals bij de Chinees

Door de karbonades voor te koken en daarna te frituren krijg je de typische structuur en smaak zoals bij de Chinees. Je kunt in plaats van karbonades natuurlijk ook hamlappen of zelfs buikspek gebruiken, zoals in andere delen van het land wel gedaan wordt.

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
2 schouderkarbonades
200 ml water
1 teentje knoflook, gesnipperd
1 tl sambal
1el ketjap
1/2 steranijs
1 tl zout
2 el rijstwijn of droge sherry
1 tl gemberpoeder (djahé)
1/2 el bruine suiker

atjar tjampoer

Voor de saus:
2 cm verse gember
1 klein blikje tomatenpuree
1 tl sambal
1 el suiker
ca 200 ml kookvocht
4 el azijn
4 el gembersiroop
ca 1 el maïzena
voeg naar smaak wat zout toe
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Doe het water in een niet te grote pan, voeg alle smaakmakers toe, roer even en leg de schoudercarbonades in het water. Zorg dat ze net onder water staan.
Breng aan de kook en laat de karbonades 45 min zachtjes doorkoken.
Keer de karbonades halverwege de kooktijd een keer om en controleer of er nog voldoende kookvocht in de pan zit.
De karbonades moeten nog net onder staan, voeg zonodig iets water toe.
Zet als de kooktijd om is de hittebron uit. Laat de karbonades met de deksel op de pan, in het kookvocht afkoelen.

Laat de atjar uitlekken.

Haal de karbonades uit het kookvocht. Bewaar het kookvocht voor de saus.
Dep de karbonades heel goed droog met keukenpapier.
Doe dit zorgvuldig want als de karbonades niet goed droog zijn gaat het hete vet erg spatten.
Snijd de botten uit de karbonades.

Verhit het frituurvet tot 180 graden.
Doe het vlees in de pan en frituur 2 - 4 minuten tot het bruin en krokant is.
Snijd de gefrituurde karbonades in reepjes.

Voor de saus:
Doe het kookvocht met de tomatenpuree, fijngesneden verse gember, sambal en suiker in een steelpannetje,
breng het aan de kook en laat het een paar minuten zachtjes pruttelen. Voeg de azijn en gembersiroop toe en verwijder de gember.
Meng de maïzena met wat water en voeg dit toe.
Laat dit nog een paar minuten trekken en giet de saus over de in reepjes gesneden karbonades.

Serveertip

Het recept van de Atjar vind je hier: https://www.smulweb.nl/recepten/1464307/Atjar-tjampoer-
Serveer met rijst, nasi of bami

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

sharonottenboult avatar
sharonottenboult 09-10-2020

Hoi Martien, mega bedankt ... dit recept is De van Het ! zo lekker ik heb het al tig keer gemaakt. success gegarandeerd met jouw recept.ik heb 2 vragen.... voor de sauce welk type aijn gebruik je en heb je ooit een dag van tevoren gekookt en in de kook vocht laten staan?

riktimpen672 avatar
riktimpen672 23-12-2018

Heel lekker gemaakt en goed beschreven, ik scoor er al jaren mee :-)

ger1958 avatar
ger1958 06-02-2018

Prima recept Martin, ik heb alleen de rijstazijn vervangen door cola en minder water gedaan!! Dat maakt het vlees tijdens het koken mals en zacht.

tom62 avatar
tom62 24-09-2017

Wow Martien, dit is echt lekker! Heb het nu al 2x gemaakt de 2de keer met de slowcooker, 3 uur sudderen en dan is het nog malser, geniaal dat frituren! Saus is ook perfect. 1 van de beste recepten die ik op smulweb heb gevonden. Dank hiervoor!

martien22 avatar
martien22 08-08-2017

Gembersirooprecept: http://www.smulweb.nl/recepten/1432319/Gembersiroop-zelfgemaakt

Pielewie avatar
Pielewie 08-08-2017

Pie schrijft: Degene die zonder gembersiroop zitten heet makkelijk zelf te maken . Zoek onder gembersiroop.

heleenbrommer avatar
heleenbrommer 17-05-2017

HEERLIJK!!! Lekkerder dan van de Chinees!!

artfulldodger avatar
artfulldodger 20-11-2016

Ja een heerlijk recept! , ik heb het gisteren gemaakt en vele malen zullen volgen , alleen neem ik dan ander stuk van het varken , karbonade's zijn wat mij betreft te dun en hierdoor moest ik ze ook korter in de frituur gooien. Superlekker voor de rest

christiansommer avatar
christiansommer 10-10-2016

Wat een super recept is dit, hartelijk dank daarvoor, Ik woon zelf in Zweden, en dus ook hier is het geheel onbekend, ik heb het nu drie keer gemaakt en het is steeds weer een succes, alleen heb ik de sambal de laatste keer uit ce saus gelaten, dat was me gewoon te heftig. Net als een ander al schreef over Spanje is ook hier Gembersiroop moeilijk te vinden, ik los het op met een lichtbruine vloeibare siroop en voeg er zelf gember aan toe, werkt uitstekend.

caroca avatar
caroca 02-08-2016

Dit was smullen, complimenten! Groet, Caro

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten