de allerlekkerst banketbakkers appeltaart.

  • 0-10 min.
  • de allerlekkerst banketbakkers appeltaart.

    De allerlekkerst banketbakkers appeltaart.

    De allerlekkerst banketbakkers appeltaart.

  • de allerlekkerst banketbakkers appeltaart.

    De allerlekkerst banketbakkers appeltaart.

    De allerlekkerst banketbakkers appeltaart.

  • de allerlekkerst banketbakkers appeltaart.

    De allerlekkerst banketbakkers appeltaart.

    De allerlekkerst banketbakkers appeltaart.

  • de allerlekkerst banketbakkers appeltaart.

    De allerlekkerst banketbakkers appeltaart.

    De allerlekkerst banketbakkers appeltaart.

deze appeltaart vond ik in een allerhande, het is een recept van de bekentste banket bakkerij uit amsterdam, ik maak het recept met regelmaat om dat iedereen dit de allerlekkerste taart vind, iedereen die deze taart hier proeft vraagt altijd als ik hem wel zelf heb gemaakt? of als ik hem gekocht heb, voor mij is dat het grootste compliment die ik kan krijgen...dus deze allerlekkerste appeltaart krijgt hier van mij een ere plaatsje.

Deel dit recept

Ingrediënten
1/2 citroen
125 g roomboter, op kamertemperatuur en in stukken + 1 el
125 g witte basterdsuiker
250 g zelfrijzend bakmeel
1 1/2 kg friszure appels (bv. jonagold of elstar), geschild en in parten
75 g blanke rozijnen
10 g krenten
mespunt kaneel, gemalen
1 eetlepel custard
10 eetlepels abrikozenjam
150 g amandelspijs (pak a 300 g)
1 eierdooier
poedersuiker
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Stap 1: Boen de citroen schoon, rasp 1 theelepel van de gele schil en pers 1 eetlepel citroensap eruit. Verkruimel en wrijf de boter met de suiker, citroenrasp en een mespunt zout totdat het geheel een egale massa is geworden. Voeg 1 eetlepel water toe, meng het helemaal door tot het water volledig is opgenomen en meng daarna pas het zelfrijzend bakmeel met een wrijvende beweging met het boter-suikermengsel. Als alle ingrediënten volledig gemengd zijn, kan er nog 1 eetlepel water door het deeg. Laat het deeg een paar uur, liefst een nacht, op een koele plek rusten.


Stap 2: Schep 600 gram van de appel om met de rozijnen, krenten, de kaneel, de custard en 4 eetlepels abrikozenjam. In banketbakkerstermen wordt dit `appelsmort` genoemd.


Stap 3: Verhit de oven tot 200 °C. Maak het deeg soepel door het weer op temperatuur te laten komen en even door te kneden. Rol het deeg uit tot een dunne ronde lap die iets groter is dan de taartvorm. Druk het deeg goed in de ingevette vorm tegen de randen aan.


Stap 4: Kneed de amandelspijs met 1 eetlepel boter en de eidooier soepel. Rol het mengsel uit op een met bloem bestoven werkvlak tot de grootte van de taartbodem. Leg het spijsmengsel op de taartbodem. Het is gemakkelijk te vervoeren als je het voorzichtig over een deegroller rolt. Druk de spijs goed aan. Schep de appelsmort erop en verdeel hierop de rest van de appelschijfjes. Druk het geheel goed aan. Bak de taart 50 minuten, verhoog de temperatuur dan tot 220 °C en bak hem nog eens 10 minuten, tot de bovenkant goed bruin is. Neem de taart uit de oven en laat hem afkoelen.


Stap 5: Verwarm 6 eetlepels jam met het citroensap in een steelpannetje en bestrijk hiermee de taart. Leg een bord of rond stuk karton op de bovenkant van de taart zodat het jammengsel bedekt is, en bestrooi de bovenkant van de taart met poedersuiker.

Bron

ah

Dit recept is te vinden in:

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

patisjeetje avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten