Lasagne al forno om een onuitwisbare indruk mee te maken

  • Italiaans,
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 02-03-2012
  • Lasagne al forno om een onuitwisbare indruk mee te maken

    Lasagne al forno om een onuitwisbare indruk mee te maken

    Lasagne al forno om een onuitwisbare indruk mee te maken

Uitstekend gerecht, ook als je jezelf niet zo hoog aanslaat op kookgebied, om indrukwekkend voor de dag te komen. Bijvoorbeeld bij je prille geliefde,(schoon)familie, vrienden of buren maar ook gewoon om lekker van te genieten. Uitstekend voor diner maar ook als lunch of als bijgerecht op een zwoele zomerse namiddag. Mocht er nog wat overblijven (meestal niet) dan is dat prima te bewaren en weer op te piepen in magnetron of langzaam opwarmen in oven op 90 graden. Van lasagne zijn natuurlijk vele variaties maar deze heb ik de loop der jaren zelf bijgeschaafd tot zoals die nu is. Als je de hele bereiding leest lijkt het veel werk maar dat valt echt heel erg mee. Voor de smaak van de lasagne is vooral de saus (pomodori) bepalend het recept voor het maken van de saus heb ik al eens geplaatst op Smulweb (http://www.smulweb.nl/recepten/1397466/Italiaanse-tomatensaus-basis) . Veel plezier en geniet ervan!

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Genoeg voor 1 ovenschaal lasagne
Ca. 350 gr. rundergehakt van goede kwaliteit
1 ui gesnipperd
1 flinke teen knoflook ontdaan van de kern
1½ verkruimelde gedroogde pepperoncini (of chili of pri pri of onder welke benaming dan ook)
2 blikjes (of 1 dubbel blikje) tomaten puree
1 blik (400 gr) tomaten blokjes (of 6 ontvelde van hart en zaadjes ontdane klein gesneden verse tomaten)
Handje gedroogde oregano
1 bol mozzarella (gewoon van koemelk)
1 zakje gemalen Parmezaanse (poeder) kaas
1 zakje (ca. 125 gr.) geraspte oude (Goudse) kaas
1 pak lasagne bladen uit het koel-,vers vak ( of pak gedroogde maar dan moet je wel even voorkoken)
1 zakje Grand Italia bechamel saus (of zelf maken met ½ltr melk, bloem en flinke klont roomboter)
½ ltr melk
Olijfolie, peper
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Ovenschaal
Oven

Voorbereiding

Bak in een koekenpan het gehakt met peper naar smaak rul aan, vang en uitkomende vocht/vet af en hou het gehakt apart.
De pomodori saus
Neem een pan met dikke bodem (en een passend deksel) en zet deze op laag vuur met een scheut olijfolie. Als de olie heet is bak dan zonder bruin te laten worden de gesnipperde ui, geperste knoflook en pepperoncini. Voeg na 2 a 3 minuten de tomaten puree toe en roer door en laat gedurende 1 minuut meebakken, voeg als laatste de oregano toe. Daarna de tomatenblokjes en eventueel een scheutje water. Laat het geheel op laag vuur, met deksel op de pan! Onder af en toe doorroeren zachtjes tegen de kook aan laten borrelen gedurende een minuut of 20.
- Na deze 20 minuten de saus van het vuur en pureren met de staafmixer, voeg daarna gehakt toe en roer door tot een gelijkmatig mengsel ontstaat.

Snij de mozzarella klein en verdeel in vier gelijke porties
Snij de lasagne bladen passend op maat van de ovenschaal zodat je vier lagen kunt makken
Maak de bechamelsaus met de melk volgens aanwijzing op de verpakking (of maak deze zelf van melk, boter en bloem)

Verhit de oven voor op 190 gr.

Bereidingswijze

Opbouw van de lasagne
Vet de ovenschaal NIET in, maar eerst op de bodem een heel klein beetje van saus gelijkmatig over de bodem verdelen. Dan bedekken met de eerste laag lasagne bladen, op deze laag verdelen: ¼ deel van de saus, 3 eetlepels van de bechamelsaus, ¼ deel van de mozzarella en ⅓ deel van de Parmezaanse poederkaas, Herhaal dit nog 2x je hebt dan in totaal 3 lagen. Dan de laatste laag lasagnebladen erop en daarop als laatste gewoon alles hetzelfde als bij de vorige lagen alleen gebruik je dan geen Parmezaanse poederkaas meer maar strooi als laatste de lasagne rijkelijk af met de geraspte oude kaas.
Schuif de lasagne in het midden in van de oven en bak hem in een klein half uur af tot hij mooi van kleur is.

Bron

lasagne recepten die er al zijn en beetje zelf aan gesleuteld

Serveertip

Lekker met
Groene salade, caprese, olijfolie crackers, vers fruit, rode wijn

Laatste reacties

Bernardvv avatar
Bernardvv 21-03-2012

Ik heb het gemaakt zonder pepperoncini. Was echt heerlijk!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

RFB avatar
RFB

Doorsturen

Home Recepten