Kip met room en paddenstoelen (en aardappelpuree)

  • Italiaans, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.

Kip en paddenstoelen gaan perfect samen in deze heerlijke romige saus.
Maak er verse aardappelpuree bij. Of probeer eens polenta!
Door het gebruik van kruiden, bijvoorbeeld tijm of rozemarijn, kun je subtiel variëren met de smaak.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
400 gram kipfilet (scharrel)
8 `plakjes` gedroogde funghi porcini
250 gram verse kastanjechampignons of portobello (of vers eekhoorntjesbrood, als je er aan kunt komen)
zonnebloemolie of olijfolie
klontje roomboter
1 ui of 2 sjalotjes, gehalveerd en in dunne plakjes
2 tenen knoflook, heel dun gesneden
1 bakje slagroom (200 gram)
1,5 bouillonblokje (kip of paddnestoel)
1 eetlepel bloem
1 glaasje droge witte wijn
1 eetlepel gehakte peterselie
zwarte peper, zout
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
twee pannen

Voorbereiding

Week de gedroogde funghi een uur in een kommetje lauw water. Haal ze er voorzichtig uit (er zakt altijd wel wat zand naar de bodem) en spoel ze voorzichtig nog even af. Gooi het weekwater weg (bitter!).
Snijd de kip in reepjes.
Snijd de kastanjechampignons in plakjes of in vieren.

Bereidingswijze

Smelt de boter op laag vuur in een koekepan. Doe de fijngesneden knoflook erbij en laat dat in vijf minuten zacht worden. De knoflook mag niet kleuren en al helemaal niet aanbranden, dus houd het vuur laag.
Doe de champignons erbij, laat ze eventjes meebakken. Dan de funghi erbij, 2 eetlepels wijn, snufje zout en wat versgemalen peper. Laat eventjes stoven, doe dan het vuur uit en laat afgedekt staan.

Bak in een andere pan de reepjes kipfilet snel aan in wat olie. Haal ze uit de pan (houd warm) en bak vervolgens de ui aan. Blus af met de rest van de wijn en voeg het bouillonblokje toe. Laat even inkoken, voeg dan de room toe en breng aan de kook. Voeg dan de kip erbij en laat op zacht vuur 10 minuten pruttelen. Voeg na 5 minuten de inhoud van de paddestoelenpan toe (incl. al het vocht).
Om de saus te binden neem je 0,5 tot 1 eetlepel gezeefde bloem, maak dat aan met een paar eetlepels van de roomsaus en giet het bij de saus. Goed roeren en een paar minuutjes laten meegaren. Zet het vuur uit en roer dan de peterselie door de kip-paddenstoelen-roomsaus.

Serveertip

Serveren met verse aardappelpuree.
Ook lekker met (gebakken) polenta!

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

buonaforchetta avatar
buonaforchetta

Doorsturen

Home Recepten