1. Home
  2. Recepten
  3. Belgische keuken
  4. Chocolade Slagroomtruffels

Chocolade Slagroomtruffels

  • Belgisch, Banket
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 22-02-2012

Ingrediënten 10 personen


500 gr pure chocolade (minimaal 80%), een diep bord met cacaopoeder
* 125 gr roomboter, 250 ml (slag)room, 100 gr Poedersuiker
* 1 vanillestokje (zakje vanillesuiker), snufje zout


Verder heb je nodig


Je hebt nodig aan attributen: een steelpan,garde,beslagkom,mixer,cocktailprikkers,vetvrijbakpapier,snijplank,spuitzak/2 lepels,


Het lijkt allemaal veel werk maar als je het een keer gedaan heb zal je zien dat het meeste tijd kwijt bent met het product dat moet op stijven in de vriezer

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Ruimtemaken in de vriezer zodat je er een snijplank/platbord in kwijt kan.
evt van te voren even passen.
Spuitzak / 2 lepels klaar leggen.
beslagkom klaar zetten met mixer.
zet evt alvast een pannetje met water gereed voor je Au bain-marie om je chocoladen straks te laten smelten.

Bereidingswijze

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
- Snijd het vanillestokje in de lengte open, doe de zaadjes, het stokje (of een zak je vanillesuiker) en wat zout bij de room in een steelpannetje.
- Verwarm de mengsel tot ze bijna kookt en laat de vanille ca een kwartier op een zeer laag vuur in de room trekken (gebruik evt je vlamverdeler,Indien je een zakje vanille suiker gebruikt hoeft het geen 15 min te pruttelen). Roer geregeld even door het mengsel zodat er geen vellen op het mengsel ontstaan.
- Voeg de poedersuiker toe tot deze volledig is opgelost.
- Laat het suikerroommengsel afkoelen tot kamertemperatuur en verwijder het vanillestokje.
- Klop in een kom de zachte boter los met een mixer.
- Voeg geleidelijk wat het roommengsel toe en blijf kloppen tot een mooie gladde crème ontstaat. Het kan zijn dat het even duurt voor het crème word dus niet meteen denken dat het is mislukt
- Doe de crème in een spuitzak en spuit er mooie bolletjes van of maak een lange vorm op een snijplank bekleed met bakpapier. Zonder spuitzak ga je met 2 lepels te werk..
-schep met een lepel een beetje creme op en schep het heen en weer op je beide lepels tot een ovaaltje en leg dit dan op de vetvrijebakpapier
- prik nu de cocktailprikkers in de bolletjes/ovaaltjes en zet dit vervolgens een uurtje in de diepvries en laat de roommengsel opstijven.

Persoonlijke Tip:
Wat ook heerlijk is om een keer te proberen is als je creme geklopt is een scheutje Grand Marnier of ameretto of andere drankjes nog even door kloppen tot het weer creme is en ga dan weer verder met de vervolg stappen.

Het Doorhalen van de Roombolletjes/ovaaltjes:

- Hak de chocolade fijn. De chocolade smelt gelijkmatiger als alle stukjes ongeveer even groot zijn.
- Breng in een pannetje een laagje water aan de kook, draai het vuur uit als het water kookt, zet op deze pan een andere hoog smal pannetje (let op, de bodem van de bovenste pan mag het water in de onderste pan niet raken) en smelt hierin 375 gr van de chocola.
- Als de chocolade volledig gesmolten is, voeg je de resterende 125 gr chocolade toe en roer goed door tot deze ook gesmolten is controleer met je vinger dat het chocolade niet heter word dan je lichaam temp (37 graden). Op deze manier zal de chocolade niet te warm worden. Deze methode heet temperen en heeft als voordeel dat de chocolade sneller krimpt, meer glanst en een knapperiger wordt.
- Haal de truffels uit de diepvries
- Nu is het zaak om ze een voor een de roomtruffels in de chocolade te dopen (ideaal met behulp van de cocktailprikkers) tot ze een mooi dun laagje hebben en ze dan door de cacao te rollen. Het makkelijkste is in elk geval om lekker veel cacao in een diep bord te storten en deze evt eerst even te zeven zodat alle klontjes verdwenen zijn.
Haal nadat de chocolade iets is uit gehard de cocktailprikkers er voorzichtig uit en doe ze op een schaaltje met daar in een bedje van cacao poeder.

Serveertip

Heerlijk als dessert bij de koffie of gewoon tussen door.

Bron

Een bestaant recept aangepast naar eigen smaakOver de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Smitje1975


Reacties (3)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Smitje1975
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top