Gratin van aubergine, courgette, tomaat en aardappel

  • Vegetarisch, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 21-02-2012
  • Gratin van aubergine, courgette, tomaat en aardappel

    Gratin van aubergine, courgette, tomaat en aardappel

    Gratin van aubergine, courgette, tomaat en aardappel

  • Gratin van aubergine, courgette, tomaat en aardappel

    Gratin van aubergine, courgette, tomaat en aardappel

    Gratin van aubergine, courgette, tomaat en aardappel

Gratin van schijfjes aubergine, courgette, aardappel en tomaat.
Overgoten met room gemengd met roomkaas, knoflook en basilicum. Afgedekt met schijfjes tomaat met geraspte oude kaas.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 aubergine (dunne)
1 courgette (dikke)
3 tomaten
250 g aardappelen
200 ml kookroom
50 g zachte roomkaas
1 teentje knoflook
2 eetlepels vers gehakte basilicum
70 g geraspte oude kaas
zwarte peper en zout
1 eetl olijfolie
7 klontjes boter
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Oven
ovenschotel

Voorbereiding

Kook de aardappels met wat zout gaar en laat deze wat afkoelen.
Was intussen de aubergine, courgette en tomaten en snijd deze in dunne plakjes.
(Indien de aubergine schijfjes te groot zijn t.o.v. de courgetteschijfjes, snijd er dan een stukje af.)
Hak de basilicum fijn.
Meng de kookroom met de zachte roomkaas tot een romige saus en voeg daar een geperst teentje knoflook aan toe, samen met de basilicum en breng op smaak met peper en zout.
Snijd de afgekoelde aardappels in schijfjes.
Verwarm de oven voor op 220 graden.

Bereidingswijze

Neem een platte ovenschaal van ca. 30 cm en vet deze in met wat olijfolie.
Maak dakpansgewijs vanaf de buitenzijde steeds een cirkel met een aardappelschijfje, schijfje aubergine en schijfje courgette, tot de hele schaal gevuld is. (Vul de onderzijde steeds een beetje op met wat kleine stukjes aardappel of aubergine.)
Verdeel het roommengsel over de schotel.
Leg vervolgens de schijfjes tomaat er boven op, doe daar de geraspte kaas overheen en enkele klontjes boter.

Zet de schaal in de oven en bak de gratin gaar in ca. 20 a 25 minuten

Serveertip

Strooi nog wat vers gehakte basilicum over de warme gratinschotel.
Je kunt het gerecht ook in 4 kleine ovenschaaltjes maken.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Flashwar avatar
Flashwar 19-05-2020

Heel lekker. Zeker de moeite waard om te maken. Ik heb zelf wat gevarieerd door er stukjes salami of spekjes aan toe te voegen (voor de niet-vegetariërs).

susanvanham avatar
susanvanham 02-03-2013

Ik vond het heerlijk heb allen spekjes toegevoegd en geen tomaten.

evdk avatar
evdk 27-07-2012

lijkt me erg lekker, ga hem eerdaags maken! groetjes, eef

RobVergouwe avatar
RobVergouwe 26-07-2012

Van de week heb ik het recept voor twee personen gemaakt en hield dus e.e.a. over. Daar heb ik nog twee kleine schoteltjes van gemaakt, met toevoeging van gefruitte uitjes, voorgekookte schijfjes winterwortel en tijm.

petrabeeuwkes avatar
petrabeeuwkes 06-05-2012

Was heerlijk, zelfs mijn man ( die niet echt een fan is van courgette en aubergine ) vond het lekker! Bedankt!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten