1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Franse keuken
  5. Stoofpotje van vis met venkel, Pernod en Gruyère

Stoofpotje van vis met venkel, Pernod en Gruyère

Door: Boortoren1969

  • Frans, Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 18-02-2012

Ingrediënten


Voor 4 personen:
2 sjalotjes, fijn gesnipperd
1 grote venkelknol, 200 gr. in kleine blokjes
rest in smalle repen van ca. 1 cm,
4 tomaten, ontpit en ontveld, in kwarten
2,5 dl witte wijn, 1 dl Pernod
4 dl visfond
4 dl (kook)room
1 el bloem en 1 el vloeibare boter
1 tl suiker
zout en peper
200 gr Pangafilet of andere stevige witvis
200 gr Rode Mul of Red Snapper
100 gr Zalmfilet
200 gr Gruyère, geraspt
4 el gedroogd broodkruim
1 el roomboter
Boter of olie om mee in te vetten



Ik heb dit stoofpotje kort geleden gegeten in een restaurant en vond het zo lekker dat ik het heb "nagemaakt". Dit is mijn versie....

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Vet ovenschaal (of pp een souffléschaaltje van ca. 2,5 dl) in met boter. Verwarm oven voor op 150 graden C. Kook venkelstukken ca. 6 minuten voor.

Bereidingswijze

Zet sjalotjes en venkel aan in wat boter, blus af met witte wijn en Pernod, breng aan de kook. Voeg suiker en visfond toe en laat op half hoog vuur tot de helft inkoken. Voeg room toe en laat tot tweederde inkoken (er moet ongeveer 5 dl saus zijn). Meng eetlepel bloem met eetlepel boter tot gladde massa en voeg in kleine hoeveelheden al roerend bij saus tot hij een beetje lobbig begint te worden (saus nog minimaal 10 min. laten doorkoken). Breng de saus pittig op smaak met zout en peper en 100 gr Gruyèrekaas.
Snijd de vis in stukjes. Verdeel de vis, de half gegaarde stukken venkel en de tomaten over de ovenschaaltjes, schenk de saus erover. Vermeng de broodkruim met de kaas en strooi dit over de vis. Snijd de boter in piepkleine blokjes en verdeel dit over de broodkruimlaag. Zet de schaaltjes 15-20 minuten in de oven etot de bovenkant een mooi korstje heeft en de vis gaar is.

Serveertip

Dit stoofpotje is lekker met vers, knapperig stokbrood, een groene salade en een fris glas witte wijn.

Bron

Gegeten in een restaurant Zinin, Alkmaar



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Boortoren1969
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top