Eton mess met amarenen

  • Internationaal, Nagerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 17-02-2012
  • Eton mess met amarenen

    Eton mess met amarenen

    Eton mess met amarenen

  • Eton mess met amarenen

    Eton mess met amarenen

    Eton mess met amarenen

  • Eton mess met amarenen

    Eton mess met amarenen

    Eton mess met amarenen

Eton mess is een van oorsprong Engels dessert. Maar, door de aardbeien, die er meestal inzitten te vervangen door amarenen, wordt het m.i. een internationaal toetje. Bijzonder is ook dat er gewerkt wordt met geitenyoghurt, tegenwoordig ook te vinden in de koeling van de supermarkt! Staat de smaak van geit je echt niet aan, gebruik dan gewone yoghurt.
Ik vond dit recept op een site voor vegetariërs: www.vegatopia.com

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 eiwit
12 amarenen (uit blik, op siroop)
1 perssinaasappel
30 g suiker (eventueel een schepje extra*)
100 ml slagroom
1/2 liter geitenyoghurt
1/2 el cointreau
1/2 tl arrowroot of maizena
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
(hand)mixer met slagroomkloppers, schone theedoek of kaasdoek en een zeef of vergiet, bakpapier of siliconemat.

Voorbereiding

Een dag eerder!

Maak de hangop:
Leg een kaasdoek in een zeef/vergiet of gebruik een schone, wasverzachter vrije theedoek. Hang de zeef boven een grote kom, schenk de yoghurt op de doek en zet het geheel een etmaal in de koelkast. De uitgelekte yoghurt die je volgende dag hebt, heet hangop.

Bereidingswijze

Mag een dag eerder, hoeft niet.

Maak de meringue:
Verwarm de oven voor op 150C.
Klop het eiwit in een schone, absoluut vetvrije kom stijf met een mixer. Voeg de suiker er al kloppend beetje bij beetje door.
Verdeel met een lepel het eiwit over bakpapier, maak de meringue niet te hoog. De vorm maakt niet uit want je verkruimelt de meringue dadelijk.
Zet de meringue een uur in de oven. Haal eruit en laat helemaal afkoelen.

Maak de saus:
Pers de sinaasappel uit. Breng het sap aan de kook in een pannetje. Meng de arrowroot of maizena aan met een eetlepel water. Meng door de saus, roer goed en haal de saus van het vuur. Roer de cointreau erdoor.

Hak de amarenen fijn.
* Klop de slagroom stijf.
Hier moet je een keuze maken; amarenen zijn namelijk erg zoet en daarom voegt men in het orginele recept geen extra suiker toe aan de slagroom. Ik heb nog wel een beetje suiker meegeklopt.

Op het laatst, vlak voor je het dessert serveert:

Meng de slagroom, de hangop en de amarenen voorzichtig door elkaar.
Verkruimel de meringue grof en meng door het roommengsel.
Vouw voorzichtig de sinaasappelsaus door het roommengsel, zonder het woest te mengen, dus het moet als een swirl door de room lopen. Verdeel de room direct over vier coupes of bakjes en eet meteen op.

Bron

www.vegatopia.com

Serveertip

Wil je minder tijd besteden aan dit toetje, koop dan meringue (schuim) bij de bakker

Nog een aparte zoeternij met amarenen: klik hier voor een recept van amandel-amarenekoekjes.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten