Welsh Cawl

  • Wereld, Streekgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 16-02-2012
  • Welsh Cawl

    Welsh Cawl

    Welsh Cawl

Cawl is een gerecht uit Wales, perfect voor herfst- en winteravonden. Het kan naar believen worden aangepast. Traditioneel is het een eenvoudige lams- (of runder-) en groentestoofschotel. De groenten zijn afhankelijk van het seizoen. Meestal wordt gebruik gemaakt van wortelgroenten zoals wortel, pastinaak en koolraap. Maar ook prei en ui gaan er in. Met name prei wordt in Wales veel gegeten.

Cawl kan worden geserveerd als een twee-gangen maaltijd. De bouillon wordt dan afgegoten en dient als een lichte soep. Vervolgens gelden het vlees en de groenten als hoofdgerecht. Maar uiteraard kan het ook bij elkaar worden gegeten als stevige maaltijdsoep.

De beste cawl wordt bereid op maandag en dinsdag en pas gegeten op woensdag. Het wordt geserveerd met brood en boter.

Kijk ook eens op http://hetetenisklaar.wordpress.com voor nog meer recepten en achtergrondverhalen.

Deel dit recept

Ingrediënten 5 personen
1 kg lamsvlees of rundersoepvlees.
1 grote ui
3 preistronken
2 middelgrote gesneden wortelen
1 middelgrote pastinaak
1 kleine koolraap
2 eetlepels gehakte peterselie
6 kleine aardappelen
zout en peper
2 liter (8 koppen) water
Ook koolsoorten en selderij kunnen worden gebruikt indien deze voorradig zijn.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Pan, mes

Bereidingswijze

1. Snijd zo veel mogelijk vet van het vlees.

2. Giet zoveel koud water bij het vlees dat dit helemaal onder staat. Voeg zout en peper toe en breng aan de kook. Laat zachtjes gedurende 1 uur koken.

3. Laat het mengsel afkoelen (bij voorkeur `s nachts) en schep daarna het bovendrijvende vet er af.

4. Voeg alle groenten toe met uitzondering van 1 prei, de aardappelen en de helft van de peterselie.

5. Sluit de pan met een deksel en laat zachtjes 1 uur koken. Voeg dan de gehalveerde aardappelen toe en laat nog eens gedurende 30 minuten verder koken.

6. Voeg de rest van de peterselie toe, breng op smaak met peper en zout en snipper de resterende prei (groen en wit deel erbij. Laat het 5 minuten koken en serveer direct of de dag erna.

Serveertip

Met brood met roomboter

Laatste reacties

littlejoe avatar
littlejoe 17-02-2012

Heb geregeld `n Drents heidelam uit `n natuurgebied. Ik ga dit gerecht zeker maken. Puur en eerlijk, lijkt me heerlijk. Dank je.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten