De lekkerste Limburgse koude schotel

  • Nederlands, Buffet
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 16-02-2012

Er zijn zoveel recepten voor koude schotel in Limburg als voor pasta carbonara in Italië, maar ik vind dit misschien wel de beste variant. Ik heb altijd een beetje medelijden met al die mensen van boven de rivieren, die alleen de noordelijke huzarensalade kennen. Geen vergelijk hoor! Dit is een perfect gerecht voor een koud buffetje, traditioneel bij ons altijd met de kermis gegeten.

LET OP: een goede koude schotel maak je minstens een dag eerder. Eén of twee nachtjes in de koelkast zorgen ervoor dat de smaken goed kunnen intrekken en de salade mooi koud wordt. Vlak na het maken is hij echt een stuk minder lekker.

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
*2 kilo vastkokende aardappels
*1/2 kilo soepvlees (rund) (iets meer mag ook, is alleen maar luxer)
*pot goede mayonaise van ca 600 gram (ik gebruik halfvol, fritessaus is niet geschikt)
*1 potje zilveruitjes
*ongeveer 250 gram augurken (of ietsje meer, zoetzuur)
*handjevol fijne erwten uit de diepvries, van goede kwaliteit (uit een glas kan ook, maar die zijn gekookt en worden daarom snel pappig)
*1 Granny Smith appel
*1 kleine ui
*1 theelepel paprikapoeder
*1 theelepel mosterd
*peper en zout
*2 runderbouillonblokjes
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Trek het vlees uit elkaar tot je allemaal draadjes hebt. Wrijf de aardappelen met je handen tot een soort grove massa of stamp ze grof, maar maak er geen fijne puree van. Ook lekker is om een paar aardappels in kleine blokjes te snijden: zo geef je nog wat meer structuur aan de massa.

Roer de pot mayonaise los met een scheut augurkennat. Breng op smaak met zout, peper, paprikapoeder en een likje mosterd. Meng 2/3 van de mayonaise-saus en alle andere ingrediënten vervolgens goed door elkaar. Voeg daarna nog zoveel mayonaisesaus toe, tot je een romige massa hebt. Ik houd meestal een deel over, maar hoeveel je precies nodig hebt ligt ook aan welke aardappel je precies hebt. Het moet lekker smeuig zijn. Proeven mag maar wees gewaarschuwd: pas de volgende dag komt de echte smaak naar voren.

Serveertip

In Limburg wordt koude schotel geserveerd op een mooie schaal, bijvoorbeeld met slablaadjes eromheen en versierd met schijfjes of partjes ei, tomaat en waaiertjes gesneden uit augurk.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Gaby_Wittig681 avatar
Gaby_Wittig681 19-04-2017

Hartelik bedankt vor dit recept. Ik heb er vor over 30 jaar op bezoek in Uden gegeten. Het was soll lekker..Mar now ben ik al 44 jaar wer in duitsland. Ik probeer hem uit vor de next buffette. Groutjes, Gaby uit keulen

caroca avatar
caroca 05-08-2016

Lekker hoor! Groet, Caro

ger1958 avatar
ger1958 01-07-2015

Ben het nu aan het maken voor morgen !! Dit recept komt heel dicht in de buurt van de koude schotel van mijn moeder. Mijn moeder deed er altijd nog wat maggi in, schijnbaar waren er toen nog geen runderbouillonblokjes.

Harry66 avatar
Harry66 01-07-2013

Heb je recept geprint, lijkt me erg lekker in de zomer, laat je nog weten hoe het gesmaakt heeft maar alvast bedankt, groeten, Harry

orphan avatar
orphan 01-07-2013

Deze salade lijkt me heerlijk en neem hem graag van je mee. Nu nog mooi zomerweer en het komt helemaal goed. :) Bedankt voor het recept!! Groetjes Smulfrummie

FJbaktpannenkoeken avatar
FJbaktpannenkoeken 05-01-2013

Sorry, ga maar uit van ten minste 500 ml, maar liever wat reserve. De mayo die ik zelf gebruik zit in potten van ongeveer 650 ml, maar vaak houd ik er wat van over. Hoeveel je precies nodig hebt ligt ook aan het soort aardappel. Soms heb je wat meer nodig en soms wat minder, om een mooie smeuïge massa te krijgen. Groet!

ruthbrock avatar
ruthbrock 05-01-2013

hoi, even een vraagje. Hoe groot moet de pot mayonaise zijn (hoeveel gram inhoud). vast dank voor je antwoord. fijn weekend, gr. ruth

VanNelleR avatar
VanNelleR 05-01-2013

Hartelijk dank voor dit recept!!! :)

caroca avatar
caroca 31-03-2012

Zeker lekker!

will_s avatar
will_s 17-02-2012

Ja, inderdaad erg lekker ! Maar zo maken wij deze ook in Brabant !Groetjes Willeke.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten