1. Home
  2. Recepten
  3. Groente
  4. Salade
  5. Huzarensalade
  6. De lekkerste Limburgse koude schotel

De lekkerste Limburgse koude schotel

  • Nederlands, Buffet
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 16-02-2012

Ingrediënten 8 personen


*2 kilo vastkokende aardappels
*1/2 kilo soepvlees (rund) (iets meer mag ook, is alleen maar luxer)
*pot goede mayonaise van ca 600 gram (ik gebruik halfvol, fritessaus is niet geschikt)
*1 potje zilveruitjes
*ongeveer 250 gram augurken (of ietsje meer, zoetzuur)
*handjevol fijne erwten uit de diepvries, van goede kwaliteit (uit een glas kan ook, maar die zijn gekookt en worden daarom snel pappig)
*1 Granny Smith appel
*1 kleine ui
*1 theelepel paprikapoeder
*1 theelepel mosterd
*peper en zout
*2 runderbouillonblokjes



Er zijn zoveel recepten voor koude schotel in Limburg als voor pasta carbonara in Italië, maar ik vind dit misschien wel de beste variant. Ik heb altijd een beetje medelijden met al die mensen van boven de rivieren, die alleen de noordelijke huzarensalade kennen. Geen vergelijk hoor! Dit is een perfect gerecht voor een koud buffetje, traditioneel bij ons altijd met de kermis gegeten.

LET OP: een goede koude schotel maak je minstens een dag eerder. Eén of twee nachtjes in de koelkast zorgen ervoor dat de smaken goed kunnen intrekken en de salade mooi koud wordt. Vlak na het maken is hij echt een stuk minder lekker.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Trek het vlees uit elkaar tot je allemaal draadjes hebt. Wrijf de aardappelen met je handen tot een soort grove massa of stamp ze grof, maar maak er geen fijne puree van. Ook lekker is om een paar aardappels in kleine blokjes te snijden: zo geef je nog wat meer structuur aan de massa.

Roer de pot mayonaise los met een scheut augurkennat. Breng op smaak met zout, peper, paprikapoeder en een likje mosterd. Meng 2/3 van de mayonaise-saus en alle andere ingrediënten vervolgens goed door elkaar. Voeg daarna nog zoveel mayonaisesaus toe, tot je een romige massa hebt. Ik houd meestal een deel over, maar hoeveel je precies nodig hebt ligt ook aan welke aardappel je precies hebt. Het moet lekker smeuig zijn. Proeven mag maar wees gewaarschuwd: pas de volgende dag komt de echte smaak naar voren.

Dit recept is te vinden in:

Serveertip

In Limburg wordt koude schotel geserveerd op een mooie schaal, bijvoorbeeld met slablaadjes eromheen en versierd met schijfjes of partjes ei, tomaat en waaiertjes gesneden uit augurk.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van FJbaktpannenkoeken


Reacties (13)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van FJbaktpannenkoeken
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top