lamsstoof met pastinaak, meiraap en wortel

  • Iers, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 09-02-2012

Een eenvoudig recept, dat door het langzame garen vol van smaak wordt. De basisgedachte was om `n klassieke Irish stew te maken, maar met `n overvolle groentelade in de koelkast, werd het mede door de toevoeging van de honing en mosterd een meer hedendaagse stoverij.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
boter-of olijfolie om in te bakken, ikzelf gebruikte eendenvet.
3 grote uien, rozemarijn, laurierblad, tijm, mosterd, honing, zout/peper,
knoflook(kan weggelaten
worden) bloem om te binden.

Ruim 1kg lamsbout in stukken van +/- 3 of 4cm.
Lamsfond
1 fles donker bier bv. Westmalle-dubbel trappist
4 meiraapjes, 3 pastinaken, 2 winterwortelen.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
ovenbestendige braadpan, koekepan, oven.
Scherpe messen.

Voorbereiding

Verwarm de oven voor tot 120 graden.
Snipper de uien en knoflook.
Bind de kruiden met de laurierblaadjes samen.
Been de lamsbout uit en snij in stukken, of vraag de slager dat te doen. Laat het vlees op
kamertemperatuur komen.

Schil de raapjes, pastinaak en wortel en snij in grove stukken.

Bereidingswijze

Verwarm boter of olijfolie. Schroei het vlees hierin op hoog vuur
snel aan alle kanten dicht. Doe dit in 2 of 3 keer, anders
koelt de pan te sterk af en gaat het vlees meer koken, waardoor het snel taai en droog wordt. Schep het vlees in de braadpan en bak nu de uien op matig vuur in de achtergebleven boter tot ze mooi bruin kleuren.Voeg dan de knoflook toe en laat even aanfruiten, roer er nu 2 eetlepels bloem door en bak nog even mee.
Doe de uien bij het vlees. Blus de aanbaksels af met de lamsfond, roer alles goed los
en voeg de trappist toe zodat deze mee opwarmt (nooit koude vloeistof op het reeds dichtgeschroeide vlees gieten, wordt het taai van) en schenk dan alles over het vlees. Dit moet net onder staan.
Roer er nu 1 flinke eetlepel pittige mosterd door en kruid met peper en zout.
Plaats de braadpan nu in de oven en laat 2 uur zachtjes stoven.
Verhit in de koekepan `n ruime klont boter en bak hierin de groente even aan, zodra ze mooi goudbruin gaan kleuren, de eetlepel (tijm)honing toevoegen en de groente hierin even glaceren.
Voeg dit nu toe aan het vlees en meng voorzichtig dooreen.
Plaats terug in de oven voor
ongeveer 1 uur of totdat de groente zacht en het vlees botermals is. Indien nodig nog afkruiden met peper en zout.

Bron

Basisrecept van mijn moeder, de rest van mijzelf

Serveertip

Lekker met aardappel/knolserderpuree en rodekool. Of met aardappel/krulandijviepuree.
Maar ook heel lekker met pasta of polenta. En schenk er `n mooie volle rode wijn bij.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten