1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Tongfilet met een jus van witlof, ham en kaas en kletskoppen

Tongfilet met een jus van witlof, ham en kaas en kletskoppen

Door: inlihaka

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 04-02-2012

Ingrediënten 4 personen


3 eetlepels parmezaanse kaas
12 tongfiletjes Zonder graatjes
zout
versgemalen peper
1 1/2 dl Italiaanse olijfolie
2 struikjes witlof
25 gram ham
25 gram jongbelegen kaas
1/2 visboullionblokje
nootmuskaat
1 takje basilicum
6 sprietjes bieslook
2 eetlepels crème fraìche
12 spinazieblaadjes
20 gram roomboter
Quenelles van wortel
500 gram wortel
1 aardappel
10 gram boter
1 snufje suiker
1 mespuntje peper
12 coquilles


Verder heb je nodig


Bakpapier, lage ovenschaal, staafmixer, keukenpapier

Tongfilet met een jus van witlof, ham en kaas en kletskoppen
Tongfilet met een jus van witlof, ham en kaas en kletskoppen
Tongfilet met een jus van witlof, ham en kaas en kletskoppen
Tongfilet met een jus van witlof, ham en kaas en kletskoppen
Tongfilet met een jus van witlof, ham en kaas en kletskoppen
Tongfilet met een jus van witlof, ham en kaas en kletskoppen

Ontdek meer:

Voorbereiding

Oven voorverwarmen op 200 C. Bakplaat bekleden met bakpapier en parmezaanse kaas erop strooien.

In het midden van de oven kaaskletskoppen in ca 4 a 5 minuten goudbruin bakken. Laten afkoelen.

Tongfilets bestrooien met zout en peper. In ovenschaal helft van de olijfolie schenken. Tongfilets er naast elkaar in leggen. Rest van de olie erover schenken, tongen moeten ongeveer half onder olijfolie liggen.

Tot gebruik in de koelkast zetten.

Witlof schoonmaken, kern verwijderen. 2 Struikjes in stukjes snijden, 3 witlofblaadjes achterhouden. Ham en kaas in stukjes snijden. In pan 2 dl water met bouillonblokje al roerend oplossen. Witlof, ham, kaas en snufje nootmuskaat toevoegen. Bouillon afgedekt ca. 25 minuten zachtjes laten trekken.

Witlofbouillon boven andere pan zeven.

Laatste witlofblaadjes in reepjes snijden en tot gebruik in de koelkast.

Basilicum en bieslook heel fijn hakken en in een kommetje de crème fraìche erdoor roeren, op smaak brengen met zout en peper.

Wortels schoonmaken en in stukjes snijden, aardappel schillen en in blokjes snijden. Wortels met de aardappel en boter in de pan met suiker en peper. Zet ze net onder water, tot gebruik in de koelkast.

Bereidingswijze

Oven verwarmen op 125 C.

Borden voorverwarmen in de oven.

Schaal met tongfilets in 25 minuten in de oven schuiven en halverwege de tongen keren.

Wortels onafgedekt laten zachtjes gaar koken, pureren en op smaak brengen met zout en peper.

Witlofbouillon tot de helft laten inkoken, boter in klontjes snijden en aan witlofjus toevoegen en tot een mooie saus kloppen, eventueel wat allesbinder toevoegen om de saus wat te binden.

Coquilles 1 minuut per kant even bakken in boter.

Witlofjus op de borden scheppen, Tongen uit de oven nemen, uit de olie en in de jus leggen.

Quenelles van wortel op het bord leggen.

Een paar witlofreepjes en spinazieblaadjes door de crème fraìche halen en op de tong schikken samen met de kaaskletskoppen.

Coquilles op het bord leggen en serveren.

Bron

Oude Allerhande



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van inlihaka
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top