Walchers gilde spek

  • Nederlands, Borrelhapje
  • > 120 min.
  • Walchers gilde spek

    Walchers gilde spek

    Walchers gilde spek

Walchers gilde spek Op mijn ontdekkingstocht om Zeeuws spek te maken, en omdat het recept van Zeeuws spek geheim is, ben ik tot een goede variant van het Zeeuws spek gekomen namelijk "Walchers gilde spek". Walchers gilde spek is in blokjes gesneden en koud gepresenteerd bij een biertje of glaasje glühwein heerlijk zo vinden wij bij ons Walchers Wijnmakers Bierbrouwers en likeurmakers gilde.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
1000 gram buikspek ( aan een stuk zonder zwoerd)
5 eetlepels ketjap ( Albert Hein)
2 eetlepels water
1 koffielepel Worcestersaus
30 gram ( kruidenmix kip pikant Verstegen)
8 gram nitriet zout (te verkrijgen bij de slager)
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Oven, pan en vacuüm zak (of een gewone plastiek zak)

Voorbereiding

Meng alle kruiderij, zout, water en ketjap tot een marinade,het beste doe je dit een dag van te voren zodat het zout goed oplost en de kruiden al smaak afgeven aan de marinade.
Leg het spek op een plank en prik met een vleesvork het spek een 100 x in. (hierdoor kan de marinade mix goed indringen)
Doe het stuk voorbereide stuk spek in een plastic zak ( een z.g. Gripseal zak) of een vacuümmeer zak.
Giet nu de gemaakte marinade mix bij het spek en pers zoveel mogelijk lucht uit de zak en sluit deze af of nog beter vacuümmeer het spek in een speciale vacuümzak,
Leg de plastic zak met daarin het stuk spek op een diep bord en plaats dit voor minimaal 48 uur in de koelkast, nog is beter voor 72 uur.
Masseer telkens als u in de koelkast komt het spek even, door er in te knijpen en de marinade mix daardoor steeds te verdelen over het spek.

Bereidingswijze

Neem de plastic zak met het spek uit de koelkast en plaats dit in zijn geheel in een pan met 3 liter water van 98 graden C, (een slow-cooker is hiervoor ideaal) of anders zet een pan met 3 liter water van 98 graden C in de oven en de ovenstand op dezelfde temperatuur.
Pocheer nu het spek in de pan met water voor 90 minuten, open de verpakking en laat het spek even uitdruipen op een rek,
Plaats het nog warme spek in het midden van een voorverwarmde oven van 125 graden C voor 45 minuten.
Laat het spek afkoelen en klaar.

NB:
In plaats van het nitriet zout kan ook gewoon zout genomen worden, echter de houdbaarheid van het spek is hierdoor minder.

Bron

www.zeelandnet.nl (nomad)

Serveertip

Natuurlijk smaakt dit spek koud en dun gesneden ook lekker op een boterham en is heerlijk als het lauw warm is en in wat dikkere plakken gesneden bij een zuurkoolschotel wordt gegeten

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

jacoliengarde avatar
jacoliengarde

Doorsturen

Home Recepten