Zuppa Invernale di Legumi; Winterse Peulvruchtensoep
- Italiaans, Soep
- 60-120 min.
- Geplaatst op 03-02-2012
Nu hier ongeveer 1.5 meter sneeuw voor de deur ligt, had ik echt zin in een warm, voedzaam soepje!
Deze soep is een heerlijk rijke maar gezonde type minestronesoep, die heel makkelijk te maken is! Let wel op de weektijd van de peulvruchten, die moeten de avond voor het bereiden van de soep (of de ochtend) in de week gezet worden!
Ingrediënten 6 personen
1 teentje knoflook1 ui
2 stengels bleekselderij
2 wortels
2 aardappels
200 gram tomaten (uit blik, of vers)
2 of 3 takjes tijm
2 of 3 takjes rozemarijn
2 of 3 takjes salie
Takje laurier
1 liter groentebouillon
500 gram droge peulvruchten (deze mix zou je gewoon in de supermarkt moeten kunnen aanschaffen, en normaal bevat deze: cannellinibonen, borlotti bonen, bruine bonen, black-eyed peas, zwarte bonen, adzuki bonen, groene erwten, groene en rode linzen, spelt en gerst)
Je kunt natuurlijk ook je eigen mix van gedroogde peulvruchten maken.
3 el olijfolie
zout
peper
evt paprikapoeder (als je hiervan houdt)
En als je hebt:
De korsten van oude (rasp) kazen zoals parmigiano of een andere harde gestagioneerde kaas.
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 735,68 kcal |
Koolhydraten | 65,31 g |
Eiwitten | 24,01 g |
Vetten | 35,62 g |
Voorbereiding
De avond of de ochtend voor het bereiden van de soep was je de peulvruchten goed, en zet je ze in de week. Dit zorgt ervoor dat ze hun `zetmeel` verliezen, waardoor ze lichter verteerbaar zijn.
Laat ze hierna goed uitlekken.
Maak `il soffritto`: snipper de ui, de wortels, de bleekselderij en het teentje knoflook samen.
Was de kruiden en bind ze samen (ik doe ze in een groen preiblad, en dan bind ik ze samen, zodat ze terwijl ze koken niet ontsnappen). Maak de eventuele kaaskorsten schoon (de inkt eraf raspen of het plastic eraf halen)
Verwarm de bouillon.
Bereidingswijze
Zet een flinke pan op het vuur, verwarm hierin de olijfolie en laat `il soffritto` 10 minuutjes lanzaam fruiten.
Doe nu de uitgelekte peulvruchten erbij en bak een minuutje mee. Doe de tomatenblokjes, of de (gepelde en gesneden) verse tomaten erbij en roer goed door. Zout en peper eroverheen en ik doe een klein beetje pittige paprikapoeder erover.
Doe de warme bouillon, de eventuele kaaskorsten en het bosje kruiden erbij. Roer even door en breng aan de kook. Doe een deksel op de pan en laat de soep ongeveer een uurtje a anderhalf uur zachtjes koken. Een half uurtje voor de soep gaar is voeg je ook de 2 geschilde in blokjes gesneden aardappels toe. Controleer tijdens het koken of de soep meer water of bouillon nodig heeft.
Verwijder het bosje kruiden, en proef of de soep nog zout, peper of peperoncino nodig heeft.
Bron
Mijn schoonmoeder
Serveertip
Heerlijk met een donker (geroosterd) brood, focaccia, of stokbrood. Serveer met een aantal druppels olio extravergine di oliva, en voor wie wilt een lekkere pittige geraspte kaas. MMMM jammie, zo komen we de winter wel door!
Laatste reacties
De link naar de bonenmix werkt niet meer van 2012 [url=http://img.photobucket.com/albums/v180/gredesc/RECIPES/BeanSoupmix.jpg]Hier wel hoop ik[/url]
De link naar de bonenmix werkt niet meer van 2012 [url=http://img.photobucket.com/albums/v180/gredesc/RECIPES/BeanSoupmix.jpg]Hier wel hoop ik[/url]
Prima soep![br] Ietsje minder bonen gebruikt en gemalen salie want dat was even niet vers verkrijgbaar. Wordt gegeten met wat [url=http://www.everythingtrini.com/commerce/product.php?productid=118]extra Matouks[/url] voor de liefhebbers.
Al ligt er hier absoluut geen meter sneeuw voor de deur, zal ook nooit gebeuren. Die soep zal best wel smaken.Gelukkig zijn peulvruchten hier niet op de bon zelfs de mix niet.[br] [url=http://www.bobsredmill.com/search.php?mode=search&page=1]Deze[/url] ligt gewoon in de super of bij de "health store" en hier thuis in de vriezer.Maak ik dit weekend! Neem het recept mee.
Dit ziet er erg lekker uit, dus meegenomen naar mijn kookboek. Komt zeer binnenkort op tafel. Bedankt voor dit lekkere recept.Petra