8 X Fantastische Pesto

  • Italiaans, Saus/dressing
  • 0-10 min.
  • 8 X Fantastische Pesto

    8 X Fantastische Pesto

    8 X Fantastische Pesto

Pesto is een typische Italiaanse, heerlijk veelzijdige saus. Lekker voor over een stukje gegrilde kipfilet, fantastisch over een insalata Caprese (mozzarella+tomaat) en lekker makkelijk en fris over de pasta. Ik geef hier (mijn) basisrecept met daarop 6 varianten om uit te proberen!

Deel dit recept

Ingrediënten
Voor het basisrecept (250ml):
50 gr geroosterde pijnboompitten
1 teentje knoflook
100 gr verse basilicumblaadjes
50 gr geraspte parmezaanse kaas (van goede kwaliteit)
100 ml olio extravergine d`oliva (van goede kwaliteit)
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 1485,66 kcal
Koolhydraten 10,87 g
Eiwitten 29,43 g
Vetten 143,81 g
Benodigdheden
Vijzel en stamper, of een keukenmachine

Voorbereiding

Stamp in de vijzel de pijnboompitten, de knoflook, de basilicum en de parmezaanse kaas fijn, todat je een egaal mengsel hebt, of doe alles in de keukenmachine. Doe het mengsel hierna in een kom en voeg de olie beetje bij beetje al roerend erbij. Zout toevoegen naar smaak (ik vind het niet nodig, de parmezaanse kaas is van zichzelf al vrij zout)

Bereidingswijze

KORIANDERPESTO MET CASHEWNOTEN
Vervang de pijnboompitten met geroosterde cashewnoten en de basilicum met verse koriander. Je kunt van de koriander zowel de blaadjes als de stelen gebruiken.

MUNT-PETERSELIEPESTO MET AMANDELEN
Vervang de pijnboompitten door gepelde, geroosterde amandelen, en de basilicum door 30 gr munt en 30 gr peterselie.

GROENE OLIJVENPESTO
Voeg bij het basisrecept 50 gr ontpitte groene olijven, en doe deze in de keukenmachine om zo een glad mengsel te creeeren.

PESTO MET ZONGEDROOGDE TOMAATJES
Voeg aan het basisrecept 100 gr zongedroogde tomaatjes toe, en vervang een kwart van de extravergine olijfolie door de olie van de tomaatjes. Doe alles in de keukenmachine voor een glad mengsel.

WALNOTENPESTO MET SPAANSE PEPER
Vervang de pijnboompitten door walnoten en voeg 1 fijngesneden, vers, rood spaans pepertje aan het basisrecept toe. In de keukenmachine voor een egaal geheel.

RUCOLAPESTO MET KAPPERTJES
Vervang de pijnboompitten door walnoten, en de basilicum door verse rucola. Voeg hierbij 2 el kappertjes en het geheel in de keukenmachine om het egaal te krijgen.

SICILIAANSE PESTO
Voeg bij het basisrecept, 2 verse tomaten (ontpit), 100 gr verse ricotta en een beetje versgemalen peper toe. Doe alles in de keukenmachine en laat goed draaien (voor de velletjes van de tomaten) voor een egaal mengsel.

Serveertip

Ik vind de korianderpesto heerlijk bij kip en kalkoen, maar ook bij een witte vis is ie lekker!
De muntpesto is geweldig door een couscous salade, maar ook een drooggekookte basmatirijst is hier goed mee te `condire`.
De walnotenpesto met spaanse pepertjes doet het erg goed in een pastasalade (of een warme pasta), de olijven en zongedroogde tomatenpesto is heerlijk bij verse kaasjes (mozzarella, geitenkaasjes etc) of door salades. De rucola en kappertjespesto doet het erg goed over witte vis, en maakt zelfs een diepgevroren kabeljauwfilet een verassing!
Als je de pesto niet meteen gebruikt, kun je hem in een glazen pot bewaren, maar zorg er wel voor dat je de pesto goed bedekt met een laagje olijfolie. Zo kun je hem minstens 2 weken in de koelkast bewaren (behalve de siciliaanse, deze moet je binnen 4 dagen consumeren)

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

MandyInItaly avatar

Doorsturen

Home Recepten