1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. aardbeiengebak met citroencreme

aardbeiengebak met citroencreme

Door: ellentje

  • Nederlands, Banket
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 17-05-1999

Ingrediënten


Voor het deeg:
5 eieren
30 gr onbewerkte marsepein
100 gr suiker
een snufje zout
100 gr bloem

Voor de vulling:
750 gr aardbeien
350 gr rode bessengelei
2 citroenen
7 blaadjes witte gelatine
5 eidooiers
100 gr poedersuiker
1/2 liter slagroom






Ontdek meer:

Voorbereiding

Splits voor het biscuitdeeg de eieren.
Kneed de marsepein met 50 gr suiker en meng met een handmixer geleidelijk 2
eetlepels lauw water door de marsepeinmassa.
Meng er een voor een de eidooiers door en klop met de mixer door tot een
gladde witte creme is ontstaan. Sla de eiwitten met de rest van de suiker en het zout stijf en schep ze op het dooiermengsel.
Zeef de bloem hierboven en schep het eiwit en de bloem voorzichtig door het dooiermengsel, zodat een homogene massa ontstaat.
Beleg een bakblik met bakpapier, verdeel het beslag hier gelijkmatig op in
een rechthoek van 30 x 40 cm en laat het gebak in een op 225 C voorverwarmde oven in 8 minuten gaar worden. Neem de taartplak met het bakpapier uit de oven en laat hem afkoelen.

Bereidingswijze

Verwijder het papier en snijd het gebak in de lengte in drie even grote stukken.
Was de aardbeien, laat ze uitlekken, maak ze schoon en halveer ze.
Bestrijk een taartplak met 2/3 van de bessengelei en beleg hem met de helft
van de aardbeien. Boen voor de citroencreme de citroenen onder de hete kraan schoon, rasp de schil en pers het sap uit.
Week de gelatine in ruim koud water.
Klop met de handmixer de eidooiers met de poedersuiker en 6 eetlepels
citroensap in ca 6 minuten tot een dikke witte creme en roer de citroenrasp
hierdoor. Klop de slagroom stijf.
Laat de uitgeknepen gelatine op laag vuur smelten en roer hem met een garde
door de citroencreme. Schep, zodra de creme begint te geleren, de slagroom door de creme. Strijk de helft van de citroencreme over de met aardbeien belegde taartplak, leg hierop een tweede plak en druk die enigszins aan.
Strijk de rest van de creme hier weer op uit, leg de derde plak hierop en
druk die eveneens aan. Zet het gebak 30 minuten in de koelkast, zodat de creme kan geleren. Bestrijk de bovenkant dun met rode bessengelei en leg de rest van de aardbeien hierop. Breng de rest van de bessengelei snel aan de kook, roer tot die koud, maar nog vloeibaar is en bestrijk de aardbeien hiermee.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van ellentje
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top