Lasagne met ricotta, spinazie en pestosaus

  • Italiaans, Ovenschotel
  • > 120 min.
  • Lasagne met ricotta, spinazie en pestosaus

    Lasagne met ricotta, spinazie en pestosaus

    Lasagne met ricotta, spinazie en pestosaus

  • Lasagne met ricotta, spinazie en pestosaus

    Lasagne met ricotta, spinazie en pestosaus

    Lasagne met ricotta, spinazie en pestosaus

Deze vegetarische lasagne is een rijk en smakelijke alternatief voor de klassiekere vleesvarianten. De rookkaas geeft de lasagne een intense smaak, maar natuurlijk kan je dit gerecht maken met de kaas die je zelf lekker vindt!

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
300 gr voorgekookte verse lasagnebladen
1,5 liter besciamella (gekocht of zelfgemaakt met 150 gr boter, 150 gr bloem, 1,5 liter melk, nootmuskaat, zout en peper)
250 gr pesto (zelfgemaakt of gekocht)
200 ml melk
80 gr parmezaanse kaas
250 gr ricotta
300 gr gekookte spinazie (vers 500 gram)
250 gram gerookte kaas (of een ander type wat je lekker vindt)
120 gram extra parmezaanse geraspte kaas voor het bestrooien
zout, peper en olio extravergine di oliva
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 725,99 kcal
Koolhydraten 41,24 g
Eiwitten 29,84 g
Vetten 47,57 g

Voorbereiding

Besciamella bereiden;
de melk verwarmen en de boter smelten in een pan, hierna de bloem toevoegen, goed roeren en even laten aanbakken (het beste is de bloem van het vuur af toe te voegen, hierdoor heb je minder kans op klontjes). Nu langzaamaan roerend de warme melk toevoegen totdat er een mooie dikke saus ontstaat. Deze een minuutje, steeds roerend zachtjes laten koken, een halve tl nootmuskaat, en twee of drie snufjes zout toevoegen.
In een kom 2/3 van de besciamella doen en hier de pesto bijvoegen. Goed roeren.
De spinazie koken in gezouten water, afgieten en laten afkoelen. Hierna goed uitknijpen, zodat bijna al het vocht kwijt zijn, en snijdt ze fijn.
In een andere kom doe je de ricotta, de spinazie en de overgebleven besciamella. Roer deze goed door elkaar heen, je kan ook een mixer gebruiken (ricotta maakt vaak klontjes).Voeg bij deze creme 80 gram geraspte kaas en voeg hierbij de melk totdat je een mooie creme achtige consistentie bereikt. Zout en peper naar smaak toevoegen.
De rookkaas in blokjes / plakjes snijden.

Bereidingswijze

Neem een flinke ovenschaal (8 pers) en vet deze met olijfolie in.
Verdeel een klein beetje van de pestosaus over de bodem, en doe de eerste laag lasagnebladen hierover.
Verdeel hierover weer een aantal lepels pestosaus en daarna de spinazie/ricottacreme. Maak de laag af met ongeveer 40 gram parmezaanse kaas. Verdeel hierover de helft van de rookkaas, en bedek met een nieuwe laag lasagne. Maak nu nog een laag zoals hierboven beschreven en bewaar een aantal lepels pestosaus voor de laatste laag welke je afmaakt met de geraspte parmezaanse kaas.
In een voorverwarmde oven op 160 graden voor ongeveer 30 min laten garen (gebruik je droge lasagnebladen verleng de tijd met ong 30 min). Prik voordat je de lasagne uit de oven haalt in met een vork en voel of ze gaar is, zoniet laat dan nog even doorbakken.

Serveertip

Heerlijk als ie warm geserveerd wordt, maar ook de dag erna op kamertemperatuur is ie geweldig! Met een frisse salade erbij is je maaltijd compleet!

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

MandyInItaly avatar
MandyInItaly

Doorsturen

Home Recepten