Authentieke, originele paella valenciana
- Spaans, Hoofdgerecht
- 60-120 min.
Het recept van de echte originele paella valenciana! En helaas moet ik je teleurstellen, de originele valenciaanse variant is geen mix van vis en vlees, maar alleen groenten, kip, konijn en eventueel varkensribbetjes en slakken. Er zijn meerdere varianten (paella mixta, paella de marisco, etc etc), maar dit is mijn redding voor kleine en grote gelegenheden, want hij is echt altijd ongelooflijk lekker!
Ingrediënten 6 personen
480 gr rijst, er zijn seciale paellavarianten, maar bij gebrek hieraan een mooie canaroli met een kooktijd van ong. 16-18 min doet t prima1kg kip, t liefst een halve, (met bot)
in grove porties gehakt, of alleen de dijen/poten
600 gr konijn, ook deze het liefst een halve of alleen de dijen
3 a 400 gr varkensribben, dit is optioneel, ik doe ze er wel bij, ze geven een vollere smaaak
200 gr grote witte spaanse bonen, voorgekookt
450 gr sijbonen
7-8 el geraspte tomaat
1 grote rode paprika
450 mg zafferano
2 klein sjalotjes
olio extravergine di oliva
1,8 liter bouillon of water
1,5-2 tl paprikapoeder (pikant of niet, wat je smaak is)
Eventueel een blikje (voor)gekookte slakken
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 1133,13 kcal |
Koolhydraten | 72,74 g |
Eiwitten | 72,97 g |
Vetten | 59,57 g |
Benodigdheden
paellera, (soort wok +/- 5-6cm hoog, met twee handvaten) diameter 36cm, en als je een `vuurverspreider` wat je gas wijder maakt hebt is het helemaal super (ik doe het zonder)
Voorbereiding
De tomaten raspen, de haartjes van de kippenhuid wegbranden en de kip goed afspoelen. Hetzelfde geldt voor het konijn.
De bonen schoonmaken en de uiteinden erafsnijden, hierna in drieen of in vieren snijden, afhankelijk van de lengte.
De paprika schoonmaken en in repen snijden.
De bonen afgieten en de bouillon opwarmen.
Bereidingswijze
De pan goed verwarmen, op hoog vuur en een flinke laag olijfolie erin. Het vlees met wat zout op hoog vuur een lekker kleurtje laten krijgen.
De sjalotjes erbij en even meebakken. Doe nu ook de platte sperziebonen en de paprika erbij en laat deze voor ongeveer 10 min meebakken.
Tien minuten verstreken mogen ook de uitgelekte reuzenbonen erbij.
In het midden van de pan ruimte maken voor de tomaten en deze toevoegen, goed roeren.
Nu mag de bouillon en de paprikapoeder erbij.
Van handvat naar handvat in het midden van de pan vrijmaken en hier de rijst in een streep toevoegen. De saffraan eroverheen, en voorzichtig door de hele pan verdelen.
Nu mag de rijst niet meer geroerd of aangeraakt worden en moet deze de eerste 7-8 minuten op hoog vuur koken. Na deze 7-8 minuten mag het vuur lager.
Wanneer de rijst bijna gaar is (dit kun je controleren of door te proeven, of door in het midden van de pan de rijst een beetje op te schuiven. Als er nog veel bouillon terugloopt in het gemaakte gaatje, laat de rijst nog even doorborrelen)
het vuur verhogen, voor 2 of 3 minuten en een korstje op de bodem laten vormen.
Zet het vuur uit, bedek de pan met alluminiumfolie en laat de rijst ongeveer 10 minuten rusten.
Bron
Van Valenciaanse vrienden
Serveertip
Lekker met een groene salade, maar ook heerlijk alleen. Als je van pikant houdt doet een beetje spaanse peper erover het erg goed.
Ook kun je het met partjes citroen serveren.
Wil je er ook slakken doorheen, mogen deze toegevoegd worden samen met de paprika en de snijbonen.