Authentieke, originele paella valenciana

  • Spaans, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 24-01-2012
  • Authentieke, originele paella valenciana

    Authentieke, originele paella valenciana

    Authentieke, originele paella valenciana

Het recept van de echte originele paella valenciana! En helaas moet ik je teleurstellen, de originele valenciaanse variant is geen mix van vis en vlees, maar alleen groenten, kip, konijn en eventueel varkensribbetjes en slakken. Er zijn meerdere varianten (paella mixta, paella de marisco, etc etc), maar dit is mijn redding voor kleine en grote gelegenheden, want hij is echt altijd ongelooflijk lekker!

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
480 gr rijst, er zijn seciale paellavarianten, maar bij gebrek hieraan een mooie canaroli met een kooktijd van ong. 16-18 min doet t prima
1kg kip, t liefst een halve, (met bot)
in grove porties gehakt, of alleen de dijen/poten
600 gr konijn, ook deze het liefst een halve of alleen de dijen
3 a 400 gr varkensribben, dit is optioneel, ik doe ze er wel bij, ze geven een vollere smaaak
200 gr grote witte spaanse bonen, voorgekookt
450 gr sijbonen
7-8 el geraspte tomaat
1 grote rode paprika
450 mg zafferano
2 klein sjalotjes
olio extravergine di oliva
1,8 liter bouillon of water
1,5-2 tl paprikapoeder (pikant of niet, wat je smaak is)
Eventueel een blikje (voor)gekookte slakken
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
paellera, (soort wok +/- 5-6cm hoog, met twee handvaten) diameter 36cm, en als je een `vuurverspreider` wat je gas wijder maakt hebt is het helemaal super (ik doe het zonder)

Voorbereiding

De tomaten raspen, de haartjes van de kippenhuid wegbranden en de kip goed afspoelen. Hetzelfde geldt voor het konijn.
De bonen schoonmaken en de uiteinden erafsnijden, hierna in drieen of in vieren snijden, afhankelijk van de lengte.
De paprika schoonmaken en in repen snijden.
De bonen afgieten en de bouillon opwarmen.

Bereidingswijze

De pan goed verwarmen, op hoog vuur en een flinke laag olijfolie erin. Het vlees met wat zout op hoog vuur een lekker kleurtje laten krijgen.
De sjalotjes erbij en even meebakken. Doe nu ook de platte sperziebonen en de paprika erbij en laat deze voor ongeveer 10 min meebakken.
Tien minuten verstreken mogen ook de uitgelekte reuzenbonen erbij.
In het midden van de pan ruimte maken voor de tomaten en deze toevoegen, goed roeren.
Nu mag de bouillon en de paprikapoeder erbij.
Van handvat naar handvat in het midden van de pan vrijmaken en hier de rijst in een streep toevoegen. De saffraan eroverheen, en voorzichtig door de hele pan verdelen.
Nu mag de rijst niet meer geroerd of aangeraakt worden en moet deze de eerste 7-8 minuten op hoog vuur koken. Na deze 7-8 minuten mag het vuur lager.
Wanneer de rijst bijna gaar is (dit kun je controleren of door te proeven, of door in het midden van de pan de rijst een beetje op te schuiven. Als er nog veel bouillon terugloopt in het gemaakte gaatje, laat de rijst nog even doorborrelen)
het vuur verhogen, voor 2 of 3 minuten en een korstje op de bodem laten vormen.
Zet het vuur uit, bedek de pan met alluminiumfolie en laat de rijst ongeveer 10 minuten rusten.

Bron

Van Valenciaanse vrienden

Serveertip

Lekker met een groene salade, maar ook heerlijk alleen. Als je van pikant houdt doet een beetje spaanse peper erover het erg goed.
Ook kun je het met partjes citroen serveren.
Wil je er ook slakken doorheen, mogen deze toegevoegd worden samen met de paprika en de snijbonen.

Laatste reacties

MandyInItaly avatar
MandyInItaly 25-01-2012

Hoi Gitta, ik heb even op internet gekeken en die platte bonen, dat zijn snijbonen :) Ik ga het gauw veranderen! Als je graag slakken erbij wilt doen, dan doe je wanneer je de paprika en de snijbonen toevoegt, een blikje voorgekookte!! slakken erbij, zodat deze even meebakken. Ook ben ik de witte spaanse reuzenbonen vergeten, die moeten na de 10 minuten sudderen van de paprika en de snijbonen uitgelekt erbij.. succes!

gitta_b avatar
gitta_b 24-01-2012

zier er heerlijk uit. twee vraagjes nog: - wat bedoel je met platte groene sperziebonen? zijn dat peultjes? - wat doe je met die slakken?

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten