Aardappelgratin met zoete ui
- Bijgerecht
- 30-60 min.
Ingrediënten
25 g boter2 zoete uien, in dunne ringen
600 g aardappelen groot, vastkokend
1 beker slagroom (250 ml)
75 g emmentaler 45+ (kaas), geraspt
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit de boter in een koekenpan en bak de ui op laag vuur in 15 min. zacht en lichtbruin. Schep af en toe om. Breng op smaak met peper en zout. 2. Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in flinterdunne plakjes. Beleg de bodems van de ovenschaaltjes met 1 /3 van de aardappel, bestrooi met zout naar smaak en verdeel de helft van de ui erover. Bedek met aardappel, bestrooi met zout, de rest van de ui en dek af met aardappel. Schenk de slagroom erover en bestrooi met de kaas. Bak de aardappelgratins in ca. 40 min. goudbruin en gaar.
Bron
allerhande
Serveertip
De rest van de kaas is lekker op een kaasplank. Combineer met Hollandse geitenkaas en blauwaderkaas, zoals Gorgonzola.