Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Italiaanse keuken
  5. Italiaanse porchetta van Yvette van Boven

Italiaanse porchetta van Yvette van Boven

Door: FJbaktpannenkoeken

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 16-01-2012

Ingrediënten 10 personen


Deze ingredienten vullen makkelijk 10 tot 12 mensen. Krijgt u meer eters op bezoek, dan bestelt u gewoon een hele varkensbuik en vergroot u alle andere hoeveelheden.)

*3 kg buikspek aan één stuk, met zwoerd.
*50 gr. grof zeezout
*versgemalen peper
*1 klein bosje tijm, alleen de blaadjes
*1 klein bosje rozemarijn, de blaadjes,
*1 wat groter bosje verse salie, de blaadjes
*2 eetl. venkelzaad
*8 tenen knoflook, fijngehakt
*100 gram pijnboompitten
*4 eetl. olijfolie


Verder heb je nodig


*een scherp hobbymes
*rolladetouw
*braadslede


Een prachtig (en goedkoop!) stuk vlees voor een feestje, en een feestje om te eten voor iedereen die van buikspek houdt. Dit is een recept uit het kookboek Home Made Winter van Yvette van Boven. Als u haar kookboeken niet kent, zou u die beslist eens moeten inkijken, wanneer u bij de boekhandel bent. Deze porchetta is alvast een voorproefje. Het is even werk.. maar de moeite waard.

Houd er rekening mee dat om het vel echt mooi krokant te krijgen, u de vleesrol op het laatst steeds even moet draaien onder een hete gril. Engelsen smeren de huid van buikspek vaak in met wat baking soda; dan zou hij makkelijker knapperig worden.

Ontdek meer:

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 230 graden.

Leg het vlees met de huid naar boven, in de breedte voor u. Maak met het hobbymes inkepingen van boven naar benenden in de zwoerd, steeds op ong. 8 mm van elkaar.

Draai het vlees nu om, zodat de huid beneden ligt.

Knip een stuk of 10 stukken keukentouw van gelijke lengte (tenminste 30 cm).

Bereidingswijze

Hak de verse kruiden heel grof voor. Voeg de knoflook, het venkelzaad en de pijnboompitten toe en hak alles samen grof in een Keukenmachine.

Bestrooi het de vleeskant van het buikspek royaal met zout en peper en masseer dat in. Verdeel dan het kruidenmengsel erover. Rol het vlees op en bind het strak dicht (Begin in het midden, doe dan de uiteinden, en bind vervolgens de touwtjes ertussen. Bij een groot stuk is het handig als iemand u hierbij helpt).

Knip de uiteinden af, wrijf de rol in met olijfolie en wrijf goed in met zout en peper.

Druppel olijfolie in een braadslede en leg de porchetta erin. Rooster het vlees 20 minuten en draai dan de oven omlaag, naar 150 graden. Dek de rollade nu goed af met aluminiumfolie en bak hem dan 3 uur, zonder er verder naar om te kijken.

Verwijder daarna de folie en bedruip het vlees met de sappen. Bak het nog 20 minuten (eventueel steeds draaien onder de gril) tot het vel mooi krokant is.

Serveertip

Serveer in dunne plakken, warm of koud. Houdt er rekening mee dat de korst wel zijn krokantheid verliest als u de porchetta koelt.

Bron

Home Made Winter, Yvette van Boven



Deel dit recept

Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van FJbaktpannenkoeken
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top