Bruine bonensoep met kaasuienbrood (voor de zaterdag)

  • Europees, Soep
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 14-01-2012
  • Bruine bonensoep met kaasuienbrood (voor de zaterdag)

    Bruine bonensoep met kaasuienbrood (voor de zaterdag)

    Bruine bonensoep met kaasuienbrood (voor de zaterdag)

Ideale maaltijdsoep voor de zaterdag of dat soort dagen. De hoeveelheden zijn afgestemd op een grote pan soep dus 6 tot 8 personen. Lekker met eigen gemaakt kaas /uien (eventueel nog met ham) stokbrood. Het oorspronkelijke recept is van mijn schoonvader maar in de afgelopen 25 jaar bijgeschaafd tot wat het nu is. Ook prima vooraf klaar te maken en later op te warmen.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
Voor de soep:
1 grote ui
ca. 400 gr soepgroenten
ca 250 gr gehakt
1 grote pot bruine bonen
1 klein potje witte bonen
1 dubbel blikje tomatenpuree
1 groentenbouillon blokje
1 droge cervelaat worst
1 hand ongekookte rijst
1 hand gedroogde pasta (elke vorm of soort)
Voor het brood:
1 afbak ciabatta
2 grote uien
1 zakje geraspte oude kaas
eventueel ons boeren achterham
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

De soep:
Zet een grote pan 2/3 vol met water op het vuur en breng tegen de kook met het bouillonblokje. Bak het gehakt rul aan en houdt deze apart. Pureer iets meer dan de helft van de bruine bonen met staafmixer of in blender. Snij ui in halve ringen en zet deze even aan in koekenpan en houdt deze apart. Ontvel de worst en snij de cervelaat in kleine stukjes.
Het brood:
Verdeel de ciabatta in 3 of 4 gelijke stukken en snij daarna elk stuk in de lengte door zodat je gelijke platte stukken krijgt. Snij de uien in halve ringen en zet deze in de koekenpan aan.

Bereidingswijze

Soep: Als het water aan de kook is de soepgroenten toevoegen en ca. kwartier zachtjes laten koken. Voeg dan de gepureerde bruine bonen en tomaten puree toe en breng weer aan de kook. Nu heel even de staafmixer erin zodat de bonenpuree goed vermengd is. Voeg dan de aangezette ui en het gehakt toe en breng weer aan de kook. Voeg dan de gedroogde pasta toe en laat 2 minuten koken en voeg dan de rijst toe en laat nog 7 minuten koken. Als laatste proeven en peper en zout naar smaak. Dan als echt allerlaatste de overgebleven hele bruine bonen, de witte bonen en de gesneden cervelaatworst toevoegen, weer tegen de kook brengen (niet meer hard laten koken) klaar!
Het brood
Leg de stukken ciabatta op de ovenbakplaat, verdeel er de aangezette uiringen gelijkmatig over en strooi daar overheen geraspte kaas (eventueel vermengd met reepjes ham) overheen. Dan nog even met de pepermolen erover en ca. 10 minuten in oven op 190gr. afgratineren

"AAN TAFEL!!"

Serveertip

als extra er eventueel nog bij gewoon lekker stevig bruin brood en een donker biertje, maar witte wijn gaat ook prima

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

RFB avatar
RFB

Doorsturen

Home Recepten