Heerlijke goed gevulde Erwtensoep

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 14-01-2012

Heerlijk in het weekend en als het koud is buiten.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
3 liter water
500 gram spliterwten
4 schouderkarbonades
1 knolselderij
2 grote aardappelen
3 prei
2 winterpeen
1 bos bladselderij
2 blokjes runderbouillon
2 verse slagersrookworst (keurslager)
Peper
Zout
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Grote pan, snijplanken, vergiet.

Voorbereiding

Neem een grote soeppan, doe het water er in en laten koken.

Bereidingswijze

Doe het water in de soeppan en breng dit aan de kook. Was de spliterwten zodat het stof er af is en ze een beetje kunnen voorweken. Als het water kookt doe er dan de spliterwten in en ook de karbonades en de bouillonblokjes. Laat dit minstens anderhalf uur zachtes sudderen. De erwten vallen dan langzaam uit elkaar. Af en toe goed omroeren. Wacht totdat het een zachte brij geworden is.
Haal dan met een vork de karbonaadjes uit de pan en leg die op een snijplank. Het vlees uit elkaar halen en de botjes verwijderen. Vlees met een koksmes klein snipperen en weer terugdoen in de pan.

Als ondertussen de prei en de winterpeen klein zijn gesneden en de knolselderij is schoongemaakt en in blokjes is gesneden de groente in de pan doen en langzaam laten sudderen totdat alles zacht is. De aardappel zorgt er voor dat de soep in de pan zich wat kan binden. Af en toe goed omroeren want er is niets viezer dan Erwtensoep die op de bodem verbrand is. Dan de bos Bladselderij fijn snipperen en dit in een bakje doen.
Ondertussen de verse rookworsten apart in een pan water heet laten worden, niet koken want hij mag niet scheuren. Dan verliest hij zijn lekkere sappen.
Als de groente zacht en gaar is als laatste de verse bladselderij toevoegen, zo ontstaat er meer smaak en de rookworsten in dunne plakjes snijden en ook toevoegen.
Nu even voorproeven en op smaak brengen met peper en zout. Om er een twist aan te geven eventueel een scheutje Tobasco toevoegen.

Serveertip

Zo heb je wel 6 liter heerlijke gevulde snert. Serveren met roggebrood en katenspek.
Heerlijk met een glas Cabernet-Sauvignon.
De tweede dag is de soep nog lekkerder !

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten