1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Europese keuken
  5. Hazenpeper met rode kool, peer en puree

Hazenpeper met rode kool, peer en puree

Door: RobVergouwe

  • Europees, Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 08-01-2012

Ingrediënten 4 personen


1 haas (vers of diepvries)
70 g boter
1 eetlepel bloem
1 eetlepel tomatenpuree
3 eetlepels vieux
200 g gerookte spekblokjes
1 teentje knoflook
30 g boter
12 zilveruitjes
1 bakje champignons
peper
Voor de marinade:
1 fles rode wijn
2 eetlepels rodewijnazijn
2 eetlepels olijfolie
1 teentje knoflook
1 ui in grove stukken
1 winterwortel in dunne plakjes
2 kruidnagels
2 geneusde jeneverbessen
4 peperkorrels
1 takje rozemarijn
3 takjes bladpeterselie + 4 extra voor de garnering
1 takje salie
2 laurierbladen
Rode kool:
300g gesneden rode kool
1 appel
25 gram boter
1 ui
laurierblaadje
1 theelepel kaneel
2 kruidnagels
1 glas rode wijn
scheut rode wijnazijn
2 eetlepels rietsuiker
Stoofpeertjes:
2 stoofperen
1 theelepel kaneelpoeder
1 eetlepel bruine basterdsuiker
Scheutje Pikeurtje
Aardappelpuree:
800 g aardappelen
melk
20 g boter
nootmuskaat
mosterd
peper en zout


Hazenpeper met rode kool, peer en puree
Hazenpeper met rode kool, peer en puree

Ontdek meer:

Voorbereiding

Marineren haas
Doe alle ingrediënten voor de marinade in een een braadpan, breng dit aan de kook en laat dit circa 10 minuten koken.
Laat de marinade afkoelen.
Snijd de haas in een aantal stukken en leg die in de marinade, zodat het geheel onder de marinade staat.
Indien nodig wat extra wijn of water toevoegen.
Laat het vlees in de koelkast minstens 24 uur marineren.

Bereidingswijze

Bereiding hazenpeper:
Haal het vlees uit de marinade, laat dit in een zeef uitlekken en dep het vervolgens met keukenpapier droog.
Zeef de marinade en houdt de groenten apart.
Verhit de boter en bak de spekjes, haal deze er vervolgens uit en houdt apart.
Bak vervolgens in het vet de stukken haas aan.
Voeg de marinade groenten toe en bak deze even mee.
Strooi er de bloem over en meng het geheel.
Schenk de vieux in een soepschep, verwarm dit boven het vuur en flambeer hiermee het vlees.
Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en een deel van de marinade, zodat het vlees net onder staat.
Laat het geheel in circa twee uur gaar sudderen.
Verwarm de oven voor op 100 graden.
Haal de stukken haas uit de pan, laat deze uitlekken.
Pluk het vlees van van de stukken haas en houdt dit samen met de apart gehouden spekblokjes warm in een afgedekte schaal in de oven.
Snijd de schoongemaakte champignons in plakjes en bak deze in de boter en voeg wat peper toe.
Zeef de saus.
Zet deze terug op het vuur met de zilveruitjes en laat deze ongeveer een kwartier inkoken.
Bind de saus desgewenst beetje bij beetje met een roux van in gesmolten boter bloem (voor het toevoegen aan de saus eerst `familie maken`), tot de saus de gewenste dikte heeft. Laat de saus hierna nog enkele minuten zachtjes doorkoken om de bloem te garen.
Voeg het hazenvlees, de spekblokjes en de champignons toe en roer het geheel door elkaar.
Voeg wat peper naar smaak toe (zout is waarschijnlijk niet nodig omdat het spek zout is).

Bereiding rode kool:
Pel de ui en snipper deze fijn.
Smelt de boter in een pan en fruit de ui zachtjes glazig met het laurierblaadje, kaneel, kruidnagels en suiker.
Voeg na 5 minuten de rode kool toe.
Schenk de rode wijn en azijn erbij en laat het geheel in 50 minuten zachtjes gaar stoven.
Schil de appel en snijd hem in stukjes.
Leg na 20 minuten de appelstukjes op de rode kool.
Giet de rode kool af en roer de stukjes appel er doorheen (vewijder de laurier).

Bereiding stoofpeertjes:
Schil de stoofpeertjes, snijd ze in twee helften en verwijder het klokhuis met een bolletjeslepel.
Doe de peertjes in een pan met een bodempje water en een scheutje Pikeurtje (of rode wijn).
Bestrooi ze met kaneel en suiker.
Laat de peertjes een paar uur op het laagste vuurtje opstaan totdat ze mooi rood zijn.

Bereiding aardappelpuree:
Kook de aardappelen met wat zout gaar.
Stamp deze met een stamper (of pureerknijper) fijn (niet met een keukenmachine!)
Voeg melk en boter toe, tot de gewenste dikte is bereikt.
Maak op smaak met wat nootmuskaat, peper en mosterd.

Afwerking:
Neem een kookring van 10 cm en zet deze aan de zijkant van een bord.
Doe daar op de bodem een laag aardappelpuree in en daarop een laag rode kool.
Schep de hazenpeper half rond de cilinder.
Verwijder voorzichtig de kookring en werk dit af met een halve stoofpeer en eentakje peterselie.

Serveertip

Schenk er een rode wijn bij, bv. een Merlot.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van RobVergouwe
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top