Italiaanse tomatensaus (basis)

  • Italiaans, Saus/dressing
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 08-01-2012
  • Italiaanse tomatensaus (basis)

    Italiaanse tomatensaus (basis)

    Italiaanse tomatensaus (basis)

In de jaren `80 bracht mijn vrouw een bezoek aan haar zus die toen in Bologna in een studentenhuis woonde. In dat studenthuis verbleven ook andere (Italiaanse) studentes waarvan één jonge dame (genaamd Assunta afkomstig uit Zuid - Italië) het recept had meegenomen van haar moeder (die het ongetwijfeld weer had van haar moeder) . De smaak wordt vooral bepaald door het gebruik van peperoncini (ook bekend onder namen als chili`s, pili pili etc. het zijn gewoon gedroogde Spaanse pepers natuurlijk) , afhankelijk van de dosering wordt de saus pittig of milder. Ik gebruik altijd hele peperoncini die ik zelf fijn hak omdat je dan beter kunt doseren dan met kant en klare vlokken. De saus is te gebruiken als basis voor lasagne, pastagerechten, vleesgerechten of voor wat je maar wilt. Je kunt in plaats van verse tomaten ook een blik tomatenblokjes nemen, let er dan wel op dat je die neemt zonder toevoegingen als bascilicum/knoflook etc. die moet je trouwens sowieso nooit kopen!

Deel dit recept

Ingrediënten
4 a 5 rijpe tomaten (of blik 400 gr. tomatenblokjes)
1 ui
1 grote teen knoflook
1 a 2 peperoncin(o)(i)
1 `dubbel`blikje (140gr.) tomatenpuree
1 eetlepel gedroogde oregano
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
pan met deksel!

Voorbereiding

ontvel de tomaten verwijder de kernen en snij in stukjes. Snipper de ui en doe de ontvelde knoflook in de pers (haal ook eerst de kern uit de knoflookteen!). Hak de peperoncini fijn.

Bereidingswijze

verhit een pan met wat olijfolie en zet hierin de ui en geperste knoflook aan zonder dat deze bruin worden, voeg de peperoncini toe. Doe dan al roerende de tomatenpuree erbij en laat deze even mee bakken en voeg dan de oregano naar smaak toe. Daarna als laatste de tomaten erbij, goed doorroeren en eventueel wat water toevoegen. Laat het dan met het deksel op de pan op zo laag mogelijk vuur doorpruttelen, doe dit gedurende ca. 20-25 minuten totdat de tomaten goed tot pulp gekookt zijn, af en toe controleren en doorroeren. Als de saus klaar is (van het vuur af) afhankelijk voor waar je hem voor gaat gebruiken met de staafmixer tot een `gladde` saus maken.

Bron

Zuid - Italië, zie omschrijving

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

RFB avatar
RFB

Doorsturen

Home Recepten