Quiche met prei en spekjes, net even anders

  • Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 07-01-2012
  • Quiche met prei en spekjes, net even anders

    Quiche met prei en spekjes, net even anders

    Quiche met prei en spekjes, net even anders

  • Quiche met prei en spekjes, net even anders

    Quiche met prei en spekjes, net even anders

    Quiche met prei en spekjes, net even anders

Een quiche met prei, uit, paprika en spekjes, maar dan met een eigen twist. Deze taart heeft alleen een achterkant van bladerdeeg, geen bodem. Dit doe ik omdat ik merk dat bladerdeeg nooit lekker krokant wordt als er natte groenten op liggen en soppig blijft. Bovendien is het gezonder om geen bodem van bladerdeeg te doen.

Dit gerecht is ook makkelijk vegatarisch te maken door de spekjes weg te laten en een groenten boullionblokje te gebruiken.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
500 gram prei
1 rode ui
1 rode paprika
7 eieren
2 eetlepels melk
1 glas droge witte wijn
1 boullionblokje
4 a 5 bladeren bladerdeeg
Geraspte belegen kaas
Brie
Paneermeel
Peper en Zout en kruiden naar eigen smaak. Bijvoorbeeld Dragon, peterselie, oregano
Scheutje olie
Knoflook
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Ovenvaste schaal

Voorbereiding

Haal de bladerdeeg uit de vriezer om te ontdooien. Het is niet erg als de bladerdeeg niet helemaal ontdooit, dit is zelfs beter dan hele zachte bladerdeeg

Bereidingswijze

Warm de oven voor op 200 graden.

Snijdt de prei, ui en paprika in kleine stukjes. Fruit de uit aan met knoflook in olie en voeg daarna de paprika en de prei toe.
Voeg een glas droge witte wijn en toe en laat het een paar minuten op hoog vuur sudderen. Voeg nu 0,5L heet water toe. Voeg het boullionblokje toe als het water kookt en laat de groeten nu nog 5 minuten sudderen in de bouillon. Giet hierna de bouillon af en laat de groenten afkoelen.

Bak nu de spekjes in een pan zonder iets van boter of olie toe te voegen. Bak ze totdat ze bijna gaar zijn en laat ze afkoelen op keukenpapier.

Gebruik een schaal met opstaande rand die ook in de oven kan. Snijdt de plakjes bladerdeeg doormidden en drapeer deze alleen tegen de opstaande rand aan. Dit hoeft niet heel netjes te gebeuren. Het ziet er leuk uit als de bladerdeeg een beetje over de rand heen hangt (zie foto). Klop een ei los en smeer het over de plakjes bladerdeeg heen.

Klop 6 eieren en 2 eetlepels melk los in kom. Voeg hier het afgekoelde groentenmengsel en de spekjes bij. Meng dit en voeg peper, zout en kruiden naar smaak toe (wees hier niet te zuinig mee).

Giet het mengsel in de schaal en verdeel het. Strooi als laatste de geraspte kaas er overheen en leg er een paar plakjes brie op. Strooi er een beetje paneermeel overheen voor de knapperigheid.

Doe de quiche 20-25 minuten in de oven op 200 graden totdat de bladerdeeg goudbruin is.

Serveertip

Lekker als hoofdgerecht met een frisse salade erbij. Het kan ook goed bij een lunch/brunch met familie.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Sally4444 avatar
Sally4444 29-08-2014

Ben benieuwd, ga hem nu maken, maar doe er denk ik wel een bodempje onder.

Steph_1908 avatar
Steph_1908 17-04-2012

Daar heb je wel een goed punt. Bij mij is het ook vooral dat ik er niet zo van hou als er erg veel bladerdeeg is. Ik rol bladeren ook wat meer uit waardoor ik minder nodig heb

RFB avatar
RFB 08-01-2012

Beste Steph_1908, Ben het met je eens dat geen bodem wellicht gezonder is dan bodem van bladerdeeg maar dan toch nog 4 a 5 bladerdeeg gebruiken voor alleen de rand is dan wel veel. Klopt dat natte groenten niet bevorderlijk zijn voor een krokante bodem. De truc om dat dan toch voor elkaar te krijgen is om de bladerdeeg juist wel goed te ontdooien en zelfs nog minimaal een half uur daarna te laten drogen, niet helemaal hard laten worden natuurlijk, dan de schaal heeeeel summier invetten,gaatjes prikken met een vork nadat het bladerdeeg in de schaal gelegd is en er dan nog eerst een handje paneermeel op voor dat de vulling erop gaat dan lukt het meestal wel met kookgroeten

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten