Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Belgische keuken
  5. Vlaamse visgratin

Vlaamse visgratin

Door: Vierhouter

  • Belgisch, Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op 07-01-2012

Ingrediënten



De ingrediënten:
Tarbotfilet (de meest sappige vis die ik ken)
Zeeduivelfilet (mooi van lelijkheid en wat een fijne smaak en structuur)
Garnaaltjes (ik gebruikte Zeebrugse gepelde, maar Hollandse gepelde zijn ook niet mis)
Langoustines, gehalveerd
Mosselen (als je de Belgica kunt veroveren is dat wel zo aardig)


Bosui, met groene delen, gesneden
Bospeen, grof gesneden
Knoflook, in plakjes
Bleekselderij, grof gesneden
Bladpeterselie, grof gesneden
Zilverui, van velletje ontdaan
Paprika rood en geel, in reepjes (julienne)
Kerstomaatjes
Venkel, fijngesneden
Dille
Dragon


Crème fraiche
Room
Ei
Grove mosterd
Kaas om te gratineren (bijvoorbeeld Emmentaler)


Echte gekookte ham, in fijne reepjes
Witte wijn



Ontdek meer:

Voorbereiding


Voorbereiding
Snij de visfilets op gewenst formaat
Zet roomboter in een pannetje op een warme plek, zodat de harde bestanddelen scheiden van de vloeibare (clarifieren) . Zodra dit gebeurd het vloeibare deel afgieten. Geclarifieerde boter kan je veel heter maken dan gewone boter (de harde delen verbranden niet meer), terwijl de smaak behouden blijft.
Bak de `mosselgroenten` in olijfolie enkele minuten op hoog vuur en blus met gulle scheut witte wijn. Ongeveer 3 minuten in afgesloten pan laten stomen(alle schelpen moeten open zijn), af laten koelen, mosselen uit schelp halen
Aardappels in schil gaar koken, iets af laten koelen en echt harde delen van schil verwijderen. Aardappels warm in een kom doen overgieten met wat karnemelk, een klont boter en zout en peper toevoegen, en dan met een vork `mashen`; een grove puree maken.
Pluk of snij de kruiden.

Bereidingswijze

Afmaken
Oven voorverwarmen op 150 graden C Ovenschaal invetten met roomboter Leg de visfilets op de bodem, en dan alle groenten, kruiden, ham en garnaaltjes goed verdelen over de schaal. Mooi hè, al die kleuren en geuren! Breng op smaak met zeezout en grove peper.
Sla in een kom room, crème fraiche, stuk of twee eitjes en mosterd op en giet over de vulling
Nu de aardappelpuree gebruiken om de schotel helemaal af te dichten.
Schaal in de oven schuiven en 45 minuten laten bakken. Strooi de geraspte kaas speels over de schotel. Oventemperatuur verhogen naar 180 graden en een ruim kwartier laten doorbakken. Let op dat de kaas niet verbrandt, dan de temperatuur bijstellen. Vijf minuten voor tijd leg je de langoustines op een apart schaaltje in de oven zodat ook die gaar kunnen worden.

Serveertip


Presentatie
Leg op de schotel wat langoustines, overgiet alles met de geclarifieerde boter. Dan een bos kruiden of rucola en een halve citroen. Lekker met een salade van rijpe tomaten, olijfolie en knoflook!

Bron

Pluijm op pad



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Vierhouter
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top