Appelmoes van oma Loes

  • Nederlands,
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 24-12-2011
  • Appelmoes van oma Loes

    Appelmoes van oma Loes

    Appelmoes van oma Loes

  • Appelmoes van oma Loes

    Appelmoes van oma Loes

    Appelmoes van oma Loes

  • Appelmoes van oma Loes

    Appelmoes van oma Loes

    Appelmoes van oma Loes

  • Appelmoes van oma Loes

    Appelmoes van oma Loes

    Appelmoes van oma Loes

  • Appelmoes van oma Loes

    Appelmoes van oma Loes

    Appelmoes van oma Loes

  • Appelmoes van oma Loes

    Appelmoes van oma Loes

    Appelmoes van oma Loes

  • Appelmoes van oma Loes

    Appelmoes van oma Loes

    Appelmoes van oma Loes

  • Appelmoes van oma Loes

    Appelmoes van oma Loes

    Appelmoes van oma Loes

  • Appelmoes van oma Loes

    Appelmoes van oma Loes

    Appelmoes van oma Loes

  • Appelmoes van oma Loes

    Appelmoes van oma Loes

    Appelmoes van oma Loes

Waarom zet ik nu een appelmoes recept op Smulweb? Dat is toch supersimpel? Ok, dat is waar maar.. deze appelmoes Moet ik altijd maken voor de kleinkinderen, volgens deze lieverds is `oma Loes d`r appelmoes` de aller-lekkerste en ook bij de dochters en schoonzonen vindt deze appelmoes gretig aftrek. Dus zet ik hem maar eens op Smulweb, dan kunnen ze hem zelf ook eens maken! Vandaag heb ik het gemaakt voor 8 personen en heb ik van alles de dubbele hoeveelheid gebruikt. (behalve het kaneelstokje daar heb ik een grote van genomen). 1 kruidnagel is voor 1 kilo, (of 1 mespuntje poeder voor 1 kilo). De kruidnagel plus de fijn gemalen peper geven deze appelmoes een subtiel stukje extra. Ik heb dit keer 2 kilo goudrenetten (met schil gewogen) genomen. En 200 gram suiker toegevoegd dat was zoet genoeg!Dus wil je minder maken? Volg het recept want dat is voor 1 kilo goudrenetten. Wil je meer maken? Verdubbel het recept wat ik dus dit keer heb gedaan.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
  • 1 kilo goudrenetten
  • 1 stukje citroenschil van een goed schoongeboende citroen.
  • Sap van 1 citroen.
  • Snufje vers gemalen witte peper ( en/of snufje gemalen roze peperkorrels)
  • Snufje zout
  • 1 kruidnagel (of mespuntje kruidnagelpoeder)
  • Mespuntje gemalen kardemom (mag weggelaten worden maar het smaakt er lekker in)
  • ± 150 gram suiker (hangt van je smaak af dus voeg eerst de helft toe en proef tussendoor)
  • Klontje roomboter (30- 50 gram) dat maakt de appelmoes heerlijk romig maar kan ook weggelaten worden.
  • 1 kaneelstokje
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Pan. Mes, eventueel dunschiller. Houten lepel.

Voorbereiding

  • De appels schillen, klokhuis verwijderen en in vieren snijden en nog één of twee keer doorsnijden.
  • In een pan met ruim water doen waaraan het sap van de citroen is toegevoegd.
  • Of sprenkel citroensap over de appels.
  • Als alle appels in het water liggen giet je al het water eraf.
  • Kruiden, citroenschil en suiker toevoegen (voeg niet alle suiker toe, toevoegen kan altijd eraf halen niet ik heb voor 2 kilo goudrenetten 200 gram suiker gebruikt en dat was zoet genoeg )
  • Aan de kook brengen en als het kookt gas laag zetten (deksel niet op de pan) en laat het zachtjes `pruttelen`.
  • Roer voortdurend anders gaat de appelmoes aanbranden.
  • Laat ze zo`n 15-20 minuten koken (hangt van de appels af)

Bereidingswijze

  • Verwijder het kaneelstokje en de citroenschil.
  • Roer er dan de boter door.
  • Als je denkt dat het goed is neem je een schoteltje en doe er wat appelmoes op, proef of het naar de zin is.
  • Je kan er stukjes appelmoes in laten zitten of het helemaal tot moes maken, door een zeef te roeren of met de stamper fijn maken. Mijn appelmoes werd vanzelf `moes` dus had geen verdere bewerking nodig.

Serveertip

  • Een lekker bijgerecht.
  • Ik heb er foto`s bijgeplaatst maar die zijn gemaakt toen ik de appelmoes maakte van 2 kilo goudrenetten. Alle ingrediënten heb ik verdubbeld behalve het kaneelstokje dat heb ik bij één stokje gehouden.
  • Een simpel recept om te maken maar altijd fijn om te weten dat de hoeveelheden kloppen. Mijn familie wordt hier heel blij van!

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Aly2 avatar
Aly2 14-09-2014

Heerlijk!! Zp ga ik het voortaan maken. Recept bewaard. Dank u.

Kroosduiker1 avatar
Kroosduiker1 09-09-2014

Je had gelijk hoor, jouw appelmoes is echt lekker!

Solu avatar
Solu 21-02-2014

Oooow dit lijkt mee heerlijk! Ga het heel snel een keertje maken! Bedankt!!

carolinee1 avatar
carolinee1 06-11-2013

Gisteren heb ik 4 kg goudrenetten gekocht en appelmoes gemaakt. Wat is dat zalig zeg, echt hemels. Dus vandaag 5 kg gehaald, potten uitgekookt en nog meer appelmoes gemaakt. Want ik weet zeker dat er menig potje met de kinderen mee naar huis zal gaan.....wat lekker. Dank je wel voor het recept. Groetjes Caroline.

wilmiewillemse avatar
wilmiewillemse 14-10-2013

Dit recept lijkt heel veel op de manier zoals ik het van mijn moeder heb geleerd, maar zoals Petra zegt, er zitten wat meer ingrediënten in. Ik ga het zo ook eens maken want ik ben nu toch wel heel nieuwsgierig geworden. Bedankt en Groetjes van Wilmie.

pwiggers avatar
pwiggers 14-10-2013

Nou Louise, na zoveel lof op facebook neem ik je appelmoesrecept ook maar eens mee. Inderdaad wat meer ingrediënten dan ik normaal in de appelmoes doe. Ga ik zeker proberen. Echt anders en gezien de reacties erg lekker. Dank je wel! Groetjes, Petra

deonart avatar
deonart 10-05-2013

Louise, ik heb deze appelmoes vanavond gemaakt voor bij mijn nieuwe recept [url=http://www.smulweb.nl/recepten/1413266/Rundvlees-zaligheid-in-korstdeeg][b]Rundvlees zaligheid in korstdeeg[/b][/url], het was heerlijk bij de pastei. Dit heeft oma Loes goed gedaan. [b]Smaak:[/b] de nasmaak van kruidnagel en kardemom was verrassend lekker. Bedankt voor het delen Louise Grt. Deon

zizypha avatar
zizypha 10-05-2013

Louise ik neem je appelmoes maar mee al zie ik hier nooit Goudreinetten en de boter zal ik ook weglaten als ik het maak. De specerijen spreken me aan! Groeten C

deonart avatar
deonart 10-05-2013

Louise deze maakt ik vanavond voor bij mijn "stormachtige" rundvleespastei, lijk me goed passen. Grt. Deon

bennink1 avatar
bennink1 16-02-2012

Het is waar dat je hele lekkere appelmoes maakt, als mijn boom volgend jaar nou eens een heleboel appels gaat geven (een mens mag dromen toch ;-) dan kan ik hier heel veel van maken... xx

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten