Cranberry compote a la Louise

  • Nederlands, Bijgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 22-12-2011
  • Cranberry compote a la Louise

    Cranberry compote a la Louise

    Cranberry compote a la Louise

  • Cranberry compote a la Louise

    Cranberry compote a la Louise

    Cranberry compote a la Louise

  • Cranberry compote a la Louise

    Cranberry compote a la Louise

    Cranberry compote a la Louise

  • Cranberry compote a la Louise

    Cranberry compote a la Louise

    Cranberry compote a la Louise

Het was al weer zo`n tijd geleden dat ik Cranberry compote had gemaakt dat ik dacht "hoe deed ik dat ook al weer?" Enfin, met Kerst gaan wij met de hele familie `iets` maken en als één van de bijgerechten wilde ik toch mijn cranberrycompote maken. Na even mijn hersens op volle toeren te laten draaien kwam het weer `bovendrijven` het is mijn ooit eigen bedacht recept (van jaren geleden en nooit opgeschreven) maar het is heel goed mogelijk dat mijn `recept` al eerder bedacht was want wanneer is `een recept` een `eigen recept`? De smaak is echt super lekker! Aangezien ik het voor de Kerst wil maken en dit makkelijk in te vriezen is heb ik het vandaag (22.12.2011) gemaakt, geproefd en het is goedgekeurd!
De hoeveelheid is voor rond de 10 personen, heb je minder nodig dan deel je het recept gewoon door twee. Ik zet hieronder de hoeveelheden, de vloeistof kan je wat verminderen (dat was ik toch een beetje vergeten)

Deel dit recept

Ingrediënten 10 personen
  • 2 zakken cranberry`s van 340 g per stuk.
  • 400 gram suiker.
  • 150 ml sinaasappelsap (= van 2 grote sinaasappels)
  • Geraspte en goed schoongeboende schil van 2 sinaasappels.
  • 1 kaneelstokje.
  • 1flinke `vette` vanillestok.
  • 75 ml rode port.
  • Snufje vers gemalen zwarte peper (Of maal wat roze peperkorrels)
  • Snufje zout.
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 413,26 kcal
Koolhydraten 96,02 g
Eiwitten 0,57 g
Vetten 1,22 g
Benodigdheden
Pan, Vergiet,Pollepel.

Voorbereiding

  • Zet de ingrediënten van te voren klaar.
  • Leeg de zak(en) cranberry`s in een vergiet, haal de `lelijke of zachte` er tussenuit en spoel ze goed af..
  • Rasp de schil van de sinaasappels.
  • Snijd het vanillestokje doormidden en haal het merg eruit met een scherp mesje.

Bereidingswijze

  • Breng het sinaasappelsap, port , suiker, merg van vanillestokje en het kaneelstokje, zout en de peper aan de kook.
  • Voeg de cranberry`s toe. Breng opnieuw aan de kook, geen deksel op de pan.
  • Roer tussendoor goed.
  • Laat het net zo lang koken tot het wat gaat binden. Heb je geen geduld zou je het teveel aan vloeistof kunnen binden met aardappelmeel maar dat heb ik niet gedaan. Na ongeveer 20 minuten was het bij mij goed gebonden.
    Het is nu klaar om geserveerd te worden maar ik heb het ingevroren en het kan uitstekend ingevroren worden. Wil je dat niet en `op de dag` zelf maken` dan is dat prima want het vergt niet veel tijd.

Serveertip

  • Heerlijk bij wild en varkensrollade.
  • Geschikt om in te vriezen.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Sjoukje63 avatar
Sjoukje63 15-01-2015

Lijkt me een origineel recept Louise.Zeker de moeie waard om te bewaren. grtjs, Sjoukje

pwiggers avatar
pwiggers 02-01-2015

Heerlijke cranberrycompote Louise. Ik heb hem een paar dagen voor de Kerst gemaakt en gedeeltes ingevroren. Lekker bij paté, maar ook bij een stukje kaas. Ik ga er ook wat van door de rodekool doen. Echt een super lekker recept. Bedankt, Petra

pwiggers avatar
pwiggers 12-12-2014

Hoi Louise,Zag dit lekkere recept van je voorbijkomen. Had het nog niet eerder gezien. Lijkt me heerlijk. Ga dit zeker maken. Bedankt voor het recept.Groetjes, Petra

tako avatar
tako 12-12-2014

Hoi Louise, vanochtend deze heerlijke cranberry compote gemaakt. Verrassende smaken bij elkaar, geweldig. Ik heb het alvast ingevroren voor kerst hoef ik het dan niet meer te maken. Fijne feestdagen alvast. Tanja

rmdelvoie avatar
rmdelvoie 16-02-2012

Hoi Louise; Ik heb verschillende engelse kooktijdschriften met cranberrie recepten maar geen enkele doet er een vanillestokje of kaneelstokje in en dat lijkt me heel lekker. Ik neem het mee zodat ik het niet vergeet de volgende keer dat ik het maak. Bedankt, Margrit

jocucina avatar
jocucina 23-12-2011

Hallo Louise, Deze compote lijkt mij heerlijk. Ik halveer alles, want ik heb een zakje in huis, dus ga het gauw maken. Goed idee om het in te vriezen. Fijne feestdagen. Groetjes Joke

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten