Tajine met kip, abrikozen en pruimen.

  • Arabisch, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Tajine met kip, abrikozen en pruimen.

    Tajine met kip, abrikozen en pruimen.

    Tajine met kip, abrikozen en pruimen.

"Laten we eens een keer wat anders proberen." Meestal ben ik niet zo van de Arabische keuken, maar toen ik dit recept las, was ik meteen verkocht. En terecht: wat hebben we zitten smullen!

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
- Olijfolie
- 2 kippenpoten
- 1 grote ui, fijngesnipperd
- 6 gedroogde of gewelde pruimen
- 12 gedroogde abrikozen
- 2 el. vloeibare honing
- sap van een halve citroen
- 1 tl. komijnpoeder/djinten
- 2 kaneelstokjes
- 50 gr. amandelschaafsel
- 2 el. sesamzaad
- peper, zout naar smaak
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 1001,87 kcal
Koolhydraten 41,36 g
Eiwitten 94,46 g
Vetten 47,98 g
Benodigdheden
Tajine of braadpan

Voorbereiding

Rooster het amandelschaafsel en de sesamzaadjes (apart) in een droge koekenpan. Zet apart tot het opdienen.

Bereidingswijze

Verhit de olie in een tajine of braadpan en braad hierin de kip. Neem ze uit de pan zodra ze mooi bruin zijn.
Bak vervolgens de uien in het overgebleven vet.
Voeg dan de pruimen, de abrikozen, de honing, het citroensap, het komijnpoeder en de kaneelstokjes toe. Roer dit even door en voeg dan de kip weer toe.
Schenk er voldoende water bij, zodat alles half onder staat. Breng op smaak met peper en zout.
Doe het deksel op de tajine/pan, breng aan de kook en laat daarna alles zachtjes sudderen voor zo`n 40 minuten.

Als de saus mooi is ingekookt, kun je opdienen. Haal de kaneelstokjes eruit, want die kun je natuurlijk niet eten.
Leg de poten op 2 borden en verdeel de abrikozen, pruimen en de saus erover. Strooi vlak voor het opdienen de sesamzaadjes en het amandelschaafsel over de kip.
Heerlijk met couscous of rijst.

Let op: als je dit recept voor 4 personen maakt, is het van belang dat je de hoeveelheid water verdubbelt. Ook de kruiden en specerijen moeten verdubbeld worden, maar proef natuurlijk altijd even! Pruimen en abrikozen kunnen natuurlijk naar smaak toegevoegd worden.

Bron

Ans de Vree in Proef&

Serveertip

Wijntips:
- Oveja Negra Chardonnay Viognier, Maule Valley, Chili.
- Louis Bernard Côtes du Rhône, AC Côtes du Rhône, Frankrijk.
- Prahova Valley Reserve Feteasca Alba, DOC Dealu Mare, Roemenië.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

ElVerhage avatar
ElVerhage

Doorsturen

Home Recepten