Tajine met kip, abrikozen en pruimen.

  • Arabisch, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 10-12-2011
  • Tajine met kip, abrikozen en pruimen.

    Tajine met kip, abrikozen en pruimen.

    Tajine met kip, abrikozen en pruimen.

"Laten we eens een keer wat anders proberen." Meestal ben ik niet zo van de Arabische keuken, maar toen ik dit recept las, was ik meteen verkocht. En terecht: wat hebben we zitten smullen!

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
- Olijfolie
- 2 kippenpoten
- 1 grote ui, fijngesnipperd
- 6 gedroogde of gewelde pruimen
- 12 gedroogde abrikozen
- 2 el. vloeibare honing
- sap van een halve citroen
- 1 tl. komijnpoeder/djinten
- 2 kaneelstokjes
- 50 gr. amandelschaafsel
- 2 el. sesamzaad
- peper, zout naar smaak
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Tajine of braadpan

Voorbereiding

Rooster het amandelschaafsel en de sesamzaadjes (apart) in een droge koekenpan. Zet apart tot het opdienen.

Bereidingswijze

Verhit de olie in een tajine of braadpan en braad hierin de kip. Neem ze uit de pan zodra ze mooi bruin zijn.
Bak vervolgens de uien in het overgebleven vet.
Voeg dan de pruimen, de abrikozen, de honing, het citroensap, het komijnpoeder en de kaneelstokjes toe. Roer dit even door en voeg dan de kip weer toe.
Schenk er voldoende water bij, zodat alles half onder staat. Breng op smaak met peper en zout.
Doe het deksel op de tajine/pan, breng aan de kook en laat daarna alles zachtjes sudderen voor zo`n 40 minuten.

Als de saus mooi is ingekookt, kun je opdienen. Haal de kaneelstokjes eruit, want die kun je natuurlijk niet eten.
Leg de poten op 2 borden en verdeel de abrikozen, pruimen en de saus erover. Strooi vlak voor het opdienen de sesamzaadjes en het amandelschaafsel over de kip.
Heerlijk met couscous of rijst.

Let op: als je dit recept voor 4 personen maakt, is het van belang dat je de hoeveelheid water verdubbelt. Ook de kruiden en specerijen moeten verdubbeld worden, maar proef natuurlijk altijd even! Pruimen en abrikozen kunnen natuurlijk naar smaak toegevoegd worden.

Bron

Ans de Vree in Proef&

Serveertip

Wijntips:
- Oveja Negra Chardonnay Viognier, Maule Valley, Chili.
- Louis Bernard Côtes du Rhône, AC Côtes du Rhône, Frankrijk.
- Prahova Valley Reserve Feteasca Alba, DOC Dealu Mare, Roemenië.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

lieredomdrij avatar
lieredomdrij 14-01-2012

Zo`n schotel is heerlijk met rijst, maar nog lekkerder als je de rijst in de schotel zelf laat garen. Beetje meer vocht nodig natuurlijk en ook wat extra olie.

deonart avatar
deonart 10-12-2011

Als ik jou was rooster ik zowel komijn en kaneel en maal het in een koffiemolen of vijzel. De smaak raak dan veel aromatischer. Dit doen Indiërs dus meestal (even de garam masala specerijen roosteren in een droge pannetje) Deon

ElVerhage avatar
ElVerhage 10-12-2011

Ik hou niet zo van komijn, dus dan vind ik het poeder een uitkomst, dat is minder heftig. Maar als je er wel van houdt, is dat inderdaad een goede tip. En waarom moet ik de kaneelstokjes roosteren, verbetert dat de smaak? Ellen.

zizypha avatar
zizypha 10-12-2011

Klein tipje[br] Als je toch aan het roosteren bent doe dan volgende keer ook de kaneelstokjes eventjes mee. In plaats van komijnpoeder kun je ook heel goed de zaadjes gebruiken in dit gerecht. Ook die even droog roosteren. Wordt heel vaak gedaan in de Indiasche keuken, en is een goede gewoonte.[br] C

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten