Berliner Bollen

  • Goedkoop en snel,
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 09-12-2011
  • Berliner Bollen

    Berliner Bollen

    Berliner Bollen

Deze Berliner Bollen zijn echt heerlijk!En heus niet alleen met oud en nieuw.Helemaal niet moeilijk om te doen en helemaal de moeite waard,zalig!Denk wel om de rijs tijd!

Deel dit recept

Ingrediënten 20 personen
300gram bloem,snufje zout,12gram droge gist,50ml lauwe melk,50gram suiker,65gram boter,3eieren,2eiwitten,jam naar keuze(ik gebruik meestal aardbeienjam)olie om te frituren,suiker en kaneel (om eroverheen te strooien als ze klaar zijn)
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 108,09 kcal
Koolhydraten 15,12 g
Eiwitten 3,57 g
Vetten 3,56 g
Benodigdheden
zeef,kom,deegroller,frituurpan

Voorbereiding

Zeef de bloem in een kom en doe het snufje zout er bij.Los de gist op in de melk en roer er een eetlepel suiker door.Laat even staan,zo gauw je belletjes ziet kan je het toevoegen aan de bloem.Smelt de boter en voeg dit ook toe.Roer de suiker erdoorheen en een voor een de eieren.Mix tot er een dik,deegachtig beslag ontstaat en laat dit afgedekt 1 uur rijzen!

Bereidingswijze

Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een plak van 1cm dik.Steek hier rondjes uit van ongeveer 8cm.Bestrijk de randen met losgeklopt eiwit.Druk in de helft van de rondjes een kuiltje en vul die rondjes met een beetje jam.Doe de andere deeghelften erbovenop en druk de randen goed tegen elkaar aan.Dek ze af,met bijvoorbeeld een theedoek en laat een half uur rijzen.Verhit de olie tot 160 graden en bak de bollen in ongeveer 10 minuten gaar.Wel af en toe omdraaien.Laat uitlekken op keukenpapier.En serveer.Smullen!

Serveertip

Bestrooi de Berliner Bollen met suiker vermengd met kaneel,jammie!Voorzichtig eten,binnenkant is heel heet!

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

zoetmusje avatar
zoetmusje 24-02-2013

heerlijk,maar wel moeilijk.

alidada avatar
alidada 24-02-2013

Leuk recept Karin, nog nooit zelf berlinerbollen gemaakt. tzt ga ik het eens proberen. Groetjes, Louise

jenny6 avatar
jenny6 23-02-2013

Dank je, heerlijk!

xadeno avatar
xadeno 23-02-2013

Bij ons, in Amsterdam - 55 jaar geleden-, kwam er inderdaad ook een man met een overkapte bakfiets langs en die brulde dan heel hard dat hij Berliner bollen had (ook oublies met slagroom en roze koeken met slagroom trouwens). In die bollen zat altijd banketbakkersroom en geen jam). Ik woon nu in Hongarije en daar heten deze bollen Fánk. Hier ziet er ook altijd jam in, maar in mijn beleving hoort er gewoon room in!

tailoe avatar
tailoe 22-02-2013

Vertelde net dat daar vroeger zondag`s in A`dam altijd een joodse bakker mee langs de deur kwam!! En prompt staat hier het recept! toeval. Ga het ook eens proberen te maken.

susan56 avatar
susan56 22-02-2013

leuk recept, ik zet het in m`n kookboek, ga het zeker een keer maken, bedankt, gr, Susan

RobQuebec avatar
RobQuebec 29-01-2012

mmmm, als ik dit lees krijg ik er een ontzettende trek in Berliner Bollen. Ik at ze toen al in Duitsland toen mijn broer er nog woonde. Zal heb beslist uitproberen. Have a nice sunday! Rob

YaaMansa avatar
YaaMansa 12-12-2011

Dank je wel Karin. Groetjes, Rita.

adeline43 avatar
adeline43 12-12-2011

wij aten dit voeger altijd op oudejaarsavond in Duitsland, mijn moeder maakte ze en deed er rode jam in, wat ik mij er nog van kan herinneren en dit is zeker 40jaar geleden.Leuk om een recept hiervan tegen te komen.Neem hem dan ook graag mee, bedankt. Groetjes, Adeline

FJbaktpannenkoeken avatar
FJbaktpannenkoeken 09-12-2011

We hebben er vanochtend nog van de bakker gekocht, zoals we regelmatig doen. Ik heb eigenlijk nooit geprobeerd ze zelf te maken maar je recept ziet er niet moeilijk uit. Bij ons zijn ze altijd met abrikozenjam. Ben benieuwd!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten