1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Hete bliksem
  6. Hete bliksem (appel en peer) oud hollands

Hete bliksem (appel en peer) oud hollands

Door: Kookhomoos

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 06-12-2011

Ingrediënten 5 personen


1 kilo kruimige aardappels
500 gram goudrenetten
200 gram zoete appels
200 gram peren
100 gram spekblokjes
1 grote zoete ui
4 eetlepels honing
Zout en peper


Verder heb je nodig


Stamper


Heerlijk wintergerecht. Maak van overgebleven appels een verse appelmoes.
Bepaal zelf de smaak door meer/ minder zoete/zure appels te gebruiken.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Snijd het spek in kleine blokjes. Leg deze omwikkeld in keukenpapieren ca 4 minuten op vol vermogen in de magnetron. Indien u ze knapperiger wenst verleng de tijd. Zet de spekblokjes vervolgens tot gebruik weg.

Bereidingswijze

Schil de aardappelen, was deze en snij in grove stukken.
Schil de appels en de peren en verwijder de klokhuizen. Snijd 1/3 in kleine stukjes en de rest in grove stukken.

Zet de aardappelen net onder water en kook deze met een beetje zout in 10 minuten gaar.
Voeg na 10 minuten de grove stukken appel en peer toe en laat nog eens 10 minuten zachtjes koken.
Giet dan het vocht af en laat vervolgens zachtjes even droogkoken. Meng vervolgens alles door elkaar met een lepel en voeg naar eigen smaak peper en zout toe.
Bak de gesnipperde ui in boter tot deze glazig is en voeg deze bij het aardappel/ appel/peer-mengsel.
Bak vervolgens in het vocht van de ui de kleine stukjes appel en peer met de honing tot het appel/peermengsel zacht is geworden.
Vermeng dit mengsel met het aardappel/appel/peer-mengsel en stamp dit voorzichtig met de stamper door elkaar.
Meng vervolgens met een lepel de knapperige spekblokjes door het aardappel/appel/peer-mengsel.

Serveertip

Serveer de hete bliksem in een schaal. Indien er extra spekblokjes zijn gebakken serveer deze er in een apart schaaltje bij.
Serveer bij dit gerecht stoofvlees.



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Kookhomoos
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top