Paella

  • Spaans, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 05-12-2011
  • Paella

    Paella

    Paella

Om het voor iedereen mogelijk te maken een heerlijke paella-schotel op tafel te zetten, kiezen wij er hier voor om makkelijk verkrijgbare ingrediënten te gebruiken. Deze versie van paella is binnen drie kwartier klaar, en erg lekker!

Het maken van traditionele Spaanse paella is een flinke klus die wel 5 uur kan duren. Men begint met een basis`sofrito`, een saus op basis van tomaten en ui. Daar komen allerlei soorten vlees, vis en zeevruchten. Welke soorten, dat verschilt nogal. Als het maar vers is. De groenten, vlees, vis, zeevruchten en andere ingrediënten worden met de rijst in een zelfgemaakte bouillon van kippenboutjes, schelpen en schildjes van gamba`s gekookt. Men werkt niet met vaste hoeveelheden, maar op gevoel.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
Een heerlijke, traditionele paella. Zonder zakjes of pakjes!

- 6 tenen fijngehakte knoflook of 2 tl knoflookpoeder
- 2 el fijngehakte verse of gedroogde peterselie
- rozemarijn
- ½ tl saffraan
- 2 tl paprikapoeder
- versgemalen peper en zout naar smaak

---

- Ongeveer 1 kg vis en vlees, bijvoorbeeld:
450 gr kipfilet
450 gr gemengde zeevruchten (inktvis, garnalen, mosselen etc.)
100 gr chorizo
andere opties zijn konijn, ribbetjes, stevige vis zoals zeeduivel, gamba`s of slakken.
- 1,5l kippen- of visbouillon - olijfolie
- 1 fijngehakte ui
- 2 rode paprika`s, 1 fijngesneden en 1 in reepjes ter garnering
- 2 tomaten, fijngesneden
- 50 gram erwten (vers of uit de vriezer)
- 700 gram witte rijst met middellange korrel, bijv. Spaanse rijst of risottorijst
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Grote wok of pan

Bereidingswijze

Gebruik voor dit gerecht een grote paellapan. Heb je deze niet, geen zorgen! Een flinke pan met een dikke bodem die de hitte van een oven aankan voldoet prima. Gebruik bijvoorbeeld een grote wok, wadjan of hapjespan.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwarm de bouillon en houdt deze warm.

Wrijf de saffraandraadjes fijn in een vijzel, of snijd ze zo fijn mogelijk. Doe de verkruimelde saffraan met heet water in een kopje en laat staan tot gebruik.

Snijd het (kippen)vlees in stukjes, bestrooi met zout, en bak in 5 minuten in een scheut olijfolie rondom bruin in de pan op een hoog vuur. Het vlees hoeft niet helemaal gaar te zijn. Leg de stukken vlees apart op een bord.

Doe indien nodig wat extra olie in de pan. Snijd één van de paprika`s in kleine stukjes. Fruit de fijngesneden ui met de knoflook en paprika tot ze zacht zijn. Voeg dan de tomaten toe en laat even meepruttelen. Schenk dan de verkruimelde saffraan met het vocht in de pan en voeg ook paprikapoeder, peterselie en de rijst toe.

Schenk de warme bouillon in de pan en breng het geheel aan de kook. Breng op smaak met peper en zout. Voeg dan ook de zeevruchten, chorizo en erwten toe (houd eventueel wat chorizo en garnalen over ter garnering). Laat meepruttelen tot de rijst niet meer onder water staat (het zal er eerst uitzien als een soep), maar het gerecht nog wel vochtig is.

Leg de stukken kip en eventueel achtergehouden zeevruchten op de rijst. Zet de pan 10 tot 12 minuten in de oven. Laat de pan daarna nog 5 tot 10 minuten afgedekt staan. Garneer de paella met partjes citroen en groene kruiden zoals peterselie en rozemarijn.

Bron

http://www.kruidenthuis.nl

Serveertip

Paella is ook zeer geschikt als onderdeel van een tapas-maaltijd.

Voor het originele recept en andere inspiratie kunt u kijken op KruidenThuis.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten