1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Jachtschotel met wild

Jachtschotel met wild

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 02-12-2011

Ingrediënten 4 personen


600 gram hertenpoulet
200 gram gerookt spek, in blokjes olijfolie
300 gram wortel, in blokjes
2 sjalotten, gesnipperd
4 tenen knoflook, gehakt
1 ei
2 goudreinetten, geschild en in stukjes
10 jeneverbessen, gekneusd
1 dikke plak peperkoek
150 gram roomboter
3 laurierblaadjes
1 el koekkruiden
3,5 dl rode wijn
peper en zout
1 el bloem


Jachtschotel met wild
Jachtschotel met wild

Over het ontstaan van de jachtschotel zijn bibliotheken volgeschreven. In zijn standaardwerk Van De Hond In De Pot Tot De Kat Op Het Spek: 483 Jaar Jachtschotel In De Lage Landen (1983) stelt voedselhistoricus Willibrord Schoonbrood orde op zaken.
Jachtschotel heet jachtschotel, schmiert Schoonbrood in adembenemend proza, omdat er wild in moet. De verwarring is echter ontstaan toen wij Hollanders - in tegenstelling tot de ons omringende volkeren - uit luiheid rundvlees in de jachtschotel zijn gaan stoppen. Op koeien jagen, dat kun je geen sport meer noemen, stelt Schoonbrood, een legendarische uitspraak die Hans Teeuwen vele jaren later zou verwerken in een van zijn theatershows, al werden de koeien door paarden vervangen, en de geweren door knuppels.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Verhit wat olie in een koekenpan, en bak het hertenvlees rondom bruin. Doe het vlees daarna in een braadpan. Bak ook spek, wortel en sjalot even aan, en doe alles in de braadpan. Strooi er de bloem over en roer goed door. Doe de jeneverbes, laurier, koekkruiden en rode wijn erbij en kruid met zout en peper. Doe het deksel erop en laat zo`n twee uur stoven in een oven op 120 graden.

Kook intussen de aardappelen in gezouten water gaar, giet af en stoom droog. Doe er 75 gram boter en het ei bij en stamp tot een smeuïge puree. Meng daarna de stukjes appel erdoor. Haal de hertenstoof uit de oven, haal het laurierblad eruit en doe de peperkoek erbij. Laat op een klein vuurtje nog even doorwarmen en roer goed. Doe de hertenstoof in een ovenschaal en metsel de puree er bovenop. Leg de rest van de boter in klontjes op de puree, en bak de schotel 30 minuten op 220 graden.

Bron

Http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2964/Volkskeuken/article/detail/3059094/2011/12/01/Jachtschotel-met-w



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van onceinalifetime


Reacties (4)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van onceinalifetime
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top