Kruidnoot Cupcakejes

 • Nederlands, Lunch/Brunch
 • 60-120 min.
 • Geplaatst op 01-12-2011
 • Kruidnoot Cupcakejes

  Kruidnoot Cupcakejes

  Kruidnoot Cupcakejes

 • Kruidnoot Cupcakejes

  Kruidnoot Cupcakejes

  Kruidnoot Cupcakejes

Heerlijke cupcakes om bij sinterklaaas te maken.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
125 gram roomboter op kamertemperatuur
125 gram kristalsuiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels melk op kamertemperatuur
2 ( grote) eieren op kamertemperatuur
100 gram kruidnoten
185 gram Philidelphia roomkaas
250 gram poedersuiker
100 gram witte chocolade
Gekleurde nonpareils
Sanding sugar
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Bakoven
Alles wat je nodig hebt om cupcakes te bakken:
1 grote kom, 1 mixer met beslag haken, 2 eetlepels, 1 houten prikker, 1 (afkoel)rooster.

Voorbereiding

Doe de Philidelphia in een middelgrote kom. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe en mix steeds met de mixer op middelhoge snelheid tot een glad en luchtig geheel. Zet de frosting een half uur tot een uur in de koelkast.

Bereidingswijze

Nu maken we eerst de cupcakes:
Verwarm de oven voor op 170 graden en zorg ervoor dat het rooster in het midden van de oven geplaatst is. Hier kun je later makkelijk je cupcake bakblik op plaatsen.

Zet een cupcake bakblik met daarin papieren bakvormpjes klaar. Als je een cupcake bakblik gebruikt blijven de cupcakes beter in vorm tijdens het bakproces en het is ook makkelijker om de vormpjes te vullen met beslag. Meestal gaan er 6 of 12 cupcakes in een cupcake bakblik.

Haal de boter en eieren tijdig uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. Snij de boter in kleine blokjes. Meet alle ingrediënten van te voren af met een maatbeker of weegschaal en zet ze in aparte kommen klaar voor gebruik. Doe het meetwerk secuur, dit is cruciaal voor een goed cupcake beslag.

Het is belangrijk dat de boter goed op kamertemperatuur is. Dit betekent dat je de boter tijdig uit de koelkast haalt, zodat de boter zacht is voor gebruik. Doe de boter in een kom en voeg de suiker toe. Voeg de suiker niet in 1 keer toe aan de boter, maar doe het beetje bij beetje. Hierdoor kan de suiker beter worden opgenomen door de boter en wordt je beslag luchtiger. Zet de mixer aan op middelhoge snelheid en mix de boter en de suiker goed door elkaar, totdat er een lichte en luchtige massa ontstaat.

Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Let op: ook de eieren haal je op tijd uit de koeling en laat je op kamertemperatuur komen. Hierdoor wordt je beslag luchtiger. Mix het beslag goed door met de mixer op middelhoge snelheid als je een ei hebt toegevoegd.

Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Mix telkens de massa met de mixer op middelhoge snelheid als je een hoeveelheid meel hebt toegevoegd.

Als laatste voeg je de melk toe en mix je nog eens 1 tot 2 minuten alles goed door elkaar met de mixer op middelhoge snelheid, tot een luchtig en glad beslag.

Pak je cupcake bakblik erbij met daarin de papieren bakvormpjes. Het vullen gaat nu heel makkelijk. Neem een eetlepel en schep een beetje beslag in het midden van het papieren cupcake vormpje. Met een tweede lepel schraap je het beslag van de lepel in het vormpje. Vul de papieren bakvormpjes tot 2/3 vol. Zo kunnen de cakejes goed rijzen en zullen ze niet boven het papieren vormpje uit steken als ze klaar zijn. Hoe platter de cupcakes zijn als ze gebakken zijn, hoe makkelijker je ze kan decoreren!

Open de oven en zet het cupcake bakblik in het midden van de oven op het rooster. Mocht je een magnetron gebruiken met ovenfunctie waarvan de plaat rond draait is dit geen enkel probleem. Bak de cupcakes 20-25 minuten in de oven op 170 graden. Open de ovendeur tussentijds niet, anders zakken de cupcakes misschien in. Na 20 minuten open je de ovendeur en prik je met een houten prikker in een cupcake om te controleren of de cupcakes gaar zijn. Wanneer er geen nat beslag aan de houten prikker blijft kleven kunnen de cupcakes uit de oven gehaald worden. Kleeft er nog wel nat beslag aan de houten prikker, dan laat je de cupcakes nog 5 minuten in de oven bakken. Controleer na 5 minuten weer of de cupcakes gaar zijn en haal ze uit de oven als dat zo is. Let op: iedere oven is anders, hierdoor kan de baktijd van je cupcakes verschillen met de door ons aangegeven baktijden.

Eenmaal uit de oven laat je de cupcakes goed afkoelen op een koel rooster. Zijn je cupcakes onverhoopt toch iets boller geworden dan gewenst, leg dan meteen nadat je de cupcakes uit de oven hebt gehaald een snijplankje op het cupcake bakblik. Na ongeveer 1 minuut haal je het plankje er weer van af, je cupcakes zijn nu mooi plat. Als de cupcakes helemaal zijn afgekoeld haal je de cupcakes voorzichtig uit het cupcake bakblik. De papieren bakvormpjes kunnen om de cupcakes blijven zitten.

Daarna kunnen we verder decoreren:

Vul 6 standaard bakvormpjes met het beslag. Bak ze in de oven op 170 graden ongeveer 20 tot 25 minuten, en laat ze daarna afkoelen op een rekje.

Maal 40 gram kruidnoten fijn in een keukenmachine. Mix dit kruidnootmengsel met de mixer op middelhoge snelheid door het restant van het cupcakebeslag. Vul 12 minibakvormpjes met het kruidnootbeslag en bak ze in de oven op 170 graden ongeveer 15 tot 20 minuten. Laat ze afkoelen op een rekje.

Als alle cupcakes gebakken en afgekoeld zijn, haal je de roomkaasfrosting uit de koelkast. Begin eerst met de standaard cupcakes. Met een spatel breng je een beetje frosting aan op de cupcakes. Smeer de frosting op de bovenkant van de cupcakes.

Strooi gekeurde sanding sugar op een bordje en dip de bovenkant van de cupcake in de suiker.

Schep een paar eetlepels frosting in een spuitzak met ronde tip en spuit een kleine ronde toef op de sanding sugar.

Dip 6 kruidnoten in de frosting en dip de kruidnoten in de gekleurde nonpareils. Zet de versierde kruidnoten op de ronde toef op de cupcakes.

Maal nog eens 40 gram kruidnoten fijn in de keukenmachine. Bestrooi de cupcakes met een klein beetje van het fijne kruidnootmengsel en de nonpareils.

Met een spatel breng je een beetje frosting aan op 6 mini cupcakes. Smeer de frosting op de bovenkant van de cupcakes.

Strooi wat van het kruidnootmengsel op een bordje en dip de bovenkant van de cupcakes in het mengsel.

Doe de overgebleven 6 mini cupcakes in een middelgrote kom. Met je handen verkruimel je de cupcakes. Schep wat roomkaas frosting bij de verkuimelde cake. Voeg ook de rest van de `kruidnootkruimels` toe. Meng de frosting door de cake tot een vaste bal deeg. Als de kruimels niet plakken voeg je wat meer frosting toe.Maak kleine cake balletjes van het deeg en leg ze op een bord met daarop een vel bakpapier. Zet de cakebolletjes even in de koelkast zodat ze kunnen opstijven.

Smelt de witte chocolade in een kom boven een pannetje met heet water. Haal de cakeballetjes uit de koelkast en haal ze ( geprikt aan een houten stokje of iets dergelijks) door de witte chocolade. Vul een bakje met gekleurde nonpareils en dip de cakeballejes in de nonpareils. Steek een rietje of ander stokje in het cakeballetje en laat ze rustig uitharden (de chocolade zal weer hard worden).

Zet alle drie de traktaties op een mooie manier bij elkaar.

Bron

http://www.cupcakerecepten.nl

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten