Stamppot rauwe andijvie

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 29-11-2011
  • Stamppot rauwe andijvie

    Stamppot rauwe andijvie

    Stamppot rauwe andijvie

Stamppot rauwe andijvie (3-4 personen)

Deel dit recept

Ingrediënten
1,5 kg Geschilde kruimige aardappelen
1 krop andijvie
500 g (niet al te vette) dunne speklapjes
5 eieren
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
- Grote kookpan
- Koekenpan
- Stamper

Bereidingswijze

Schil en snijd de aardappelen in stukken. Doe ze in een grote kookpan, leg de eieren er bovenop en vul deze met water zodat alles net onder staat. Voeg een ruime hoeveelheid zout toe. Kook gedurende 20 minuten totdat de aardappelen uit elkaar vallen bij doorprikken.

Snijd de speklapjes over de breedte in dunne reepjes. Ikzelf neem meestal ``minute speklapjes``. Die zijn niet zo vet en wat dunner. Bak de reepjes zonder bakvet in een koekenpan op middelhoogvuur mooi bruin en knapperig. Zet zo nodig voortijdig het vuur wat lager.

Neem de krop andijvie. Snijd de onderkant eraf en alle bovenkantjes. Gooi de losse bladeren in de gootsteen, laat deze vol lopen met koud water en was ze. Schud ze hierna even uit.
Leg nu steeds een aantal bladeren op elkaar op de snijplank en snijd ze over de breedte in reepjes van ongeveer 1 cm.
Weeg een hoeveelheid van 500 g gesneden andijvie af.

Giet de aardappelen af, haal de eieren er tussenuit en laat deze afkoelen in koud water. Maak de aardappelen alvast klein door met een mes door de pan heen- en weer te gaan. Doe het deksel erop en laat 5 minuten opstomen. Pureer hierna de aardappelen met een stamper.

Neem een pollepel en pak deze bij het roergedeelte beet. Roer met het gedeelte waaraan je de pollepel normaliter beetpakt. Dit werkt goed en is minder zwaar. Roer de andijvie in 3 delen er steeds doorheen.

Gooi de spekjes erbij. Laat het uitgebakken vloeibare vet weg.

Pel de eieren, snijd ze doormidden en vervolgens in plakjes. Gooi deze er ook bij.

Roer het geheel goed door en haal ook de bodem steeds de bodem naar boven zodat alle ingrediënten gelijkmatig mengen.

Breng op smaak met peper en zout.

Verwarm de stamppot met gesloten deksel nog 10 minuten op het laagste vuur voor het opdienen.

Eet smakelijk!

Serveertip

- Lekker met geraspte kaas er overheen.
- Strooi er wat Aromat overheen.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten