Pepernoten met chocolade - let op: verslavend!

  • Nederlands, Tussendoortje
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 20-11-2011
  • Pepernoten met chocolade - let op: verslavend!

    Pepernoten met chocolade - let op: verslavend!

    Pepernoten met chocolade - let op: verslavend!

Buiten is het guur en grauw. De wereld trekt zich terug in haar winterslaap en de Goedheiligman bezoekt ons dromende land. De hoogste tijd om het binnen weer eens extra gezellig te maken. Met deze pepernoten is dat zo gebeurd. Het enige nadeel? Tja, ze smaken naar meer en zijn snel op. Misschien dan toch maar een dubbele dosis...

Leuk om samen met kinderen te maken.

Variatie
Lekker met melkchocolade. En vast ook met witte. Maar dat heb ik nog niet geprobeerd.

Tip
Spice up your speculaaskruiden met extra kaneel, gemberpoeder, piment en/of cayenne peper.

Deel dit recept

Ingrediënten
150 gr bloem
1 volle tl bakpoeder
75 gr donkerbruine basterdsuiker
3 tl speculaas kruiden
2 el melk
90 gr (room)boter
100 gr donkere chocolade (of meer...)
klontje boter
Boodschappen bestellen
Benodigdheden

  • Beslagkom
  • Vork, lepel, scherp mesje
  • Pan en bak die gedeeltelijk in de pan past (voor au bain Marie)
  • Bakpapier of bakmat
  • Afkoelrooster en/of marmeren plaat

Voorbereiding


  • Verwarm de oven voor op 150C
  • Weeg alle ingrediënten af en zet ze klaar.

Bereidingswijze

Deeg maken


  1. Roer bloem, bakpoeder, basterdsuiker en kruiden goed door elkaar.
  2. Voeg de melk toe en roer door.
  3. Snijd de boter in kleine stukjes en snijd of prak door het bloemmengsel.
  4. Kneed de ingrediënten met de hand tot een soepel, egaal deeg. Er mogen geen klontjes boter meer in zitten.


Pepernoten vormen

  1. Zet de bakplaat klaar en bekleed die met bakpapier of bakmat.
  2. Vorm een worst van het deeg.
    Haal kleine stukjes van de deegworst en draai er balletjes
  3. van - zo groot als een knikker!
  4. Leg de balletjes op de bakplaat.


Pepernoten bakken

  1. Zet de bakplaat midden in de oven.
  2. Bak voor 15-20 minuten. De baktijd hangt af van de grootte van je pepernoten. Als je twijfelt, kun je er een opensnijden om te zien of-ie door en door gaar is.
  3. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.


Afwerken met chocolade

  1. Verwarm een laagje water in een pan (niet koken!).
  2. Snijdt de chocolade in niet te grote stukken en doe in een schaal.
  3. Voeg een beetje boter toe en zet de schaal op de warme pan. De bodem van de schaal mag het water niet raken.
  4. Wacht een paar minuten tot de chocolade zacht is.
  5. Roer boter en chocolade goed door.
  6. Rol een paar pepernoten door de vloeibare chocolade. Vis ze er uit met een vork en laat ze drogen op een rooster (of marmeren plaat, mocht je vaker met chocolade werken). Ik heb ze een tijdje in de ijskast gezet om dit proces wat te versnellen. Werkte prima.

Bron

http://www.roependewolf.nl/pepernoten-chocolade

Serveertip

Altijd en overal lekker, zeker rond Sinterklaas
;-)

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

LM950 avatar
LM950 23-11-2012

Is super lekker, ga zeker een keer proberen sla hem op in mijn kookboek!! Groetjez: Levon Manoukyan

aria1211 avatar
aria1211 27-11-2011

Erg lekker, wel wat meer chocolade gebruikt

kirrrti avatar
kirrrti 23-11-2011

Lekker! Alleen, ik denk wel dat je hier strikt genomen over KRUIDnoten spreekt, in plaats van pepernoten.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten