Steak tartare á la Flo

  • Frans, Hoofdgerecht
  • 10-20 min.
  • Geplaatst op 17-11-2011
  • Steak tartare á la Flo

    Steak tartare á la Flo

    Steak tartare á la Flo

  • Steak tartare á la Flo

    Steak tartare á la Flo

    Steak tartare á la Flo

  • Steak tartare á la Flo

    Steak tartare á la Flo

    Steak tartare á la Flo

Dit is mijn ultieme recept voor een klassieke steak tartare. Naar een recept van Flo, de beroemde brasserie in Parijs (en Amsterdam). Afkomstig uit mijn kookboek: Handboek voor de Perfecte Steak - wat elke man moet weten over biefstuk bakken. Voor dit boek interviewde ik tientallen, chefs, slagers en culikenners over het bakken van de perfecte biefstuk. Zie: www.deperfectesteak.nl voor handige video`s over de kunst van het biefstuk bakken (of voor het bestellen van het boek).

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 stuk jodenhaas van 600 gram (of 1ste kwaliteit kogelbiefstuk of ossenhaas)
4 eierdooiers
4 theelepels mosterd
olijfolie
worcestersaus
tabasco
1 sjalot, gepeld
½ bosje peterselie
20 gram kappertjes
50 gram cornichons (knapperige, zure augurkjes)
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

1. kies je vlees
Vraag de slager om een jodenhaasje, doen ze bij Flo ook. Meer smaak en goedkoper dan ossenhaas. Mogelijk moet je het vooraf bestellen. Neem anders de meest malse ossenhaas of de beste kogelbiefstuk die de slager in huis heeft.

2. snijden
Snijd het vlees eerst in reepjes en hak het dan in piepkleine blokjes Niet te fijn (0,5 x 0,5 cm), de steak tartare moet nog bite houden. Gebruik een vlijmscherp mes anders snijd je de biefstuk tot moes. Houd het vlees in een glazen kom liefst op ijs (in een tweede kom) koel. Enkele uren vooraf snijden is mogelijk, bewaar de tartaar dan goed afgedekt (op ijs) in de koelkast.

3. dressing
Klop de dooiers in een kom met een vork los met de mosterd. Voeg naar smaak worcestersaus, tabasco, zout en eventueel peper toe. Klop druppelsgewijs een gelijk volume aan olijfolie door het dooiermengsel. Snijd de sjalot, peterselie, kappertjes en augurkjes ragfijn. Schep alles door het dooiermengsel.

4. afmaken
Schep vlak voor serveren de fijngehakte biefstuk door de dressing. Proef of er nog wat tabasco, zout of versgemalen peper bij moet.

5. serveren
Schep de steak tartare in een cirkel van 3 cm dik (formaat hamburger) op gekoelde borden. Trek met een vork een aantal lijnen op de bovenkant. Maal er nog wat peper boven.

Bron

Handboek voor de Perfecte Steak / www.deperfectesteak.nl

Laatste reacties

marcuspolman avatar
marcuspolman 15-05-2012

Beste Ben, Leuk dat je mijn recept bent gaan maken. Voor de volgende keer: een steak tartare eet je dus inderdaad rauw (en niet gewokt). Wel het allerbest, verse vlees gebruiken. Succes!

BenVerbruggen avatar
BenVerbruggen 30-11-2011

Vanavond dit gerecht gemaakt. Ik betwijfel of ik het goed heb gedaan maar het was in ieder geval lekker. Ik twijfelde of ik de tartaar rauw moest serveren dus dat heb ik niet gedaan. Alle ingrediënten gemaakt zoals omschreven en op het laatst de tartaar door de ingredienten gehaald. Hierna het geheel in een wokpan 1 a 2 minuten verwarmt. Het smaakte prima.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten