1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Franse keuken
  5. Biefstuk
  6. Geflambeerde biefstuk voor vuurzuchtige steaklovers

Geflambeerde biefstuk voor vuurzuchtige steaklovers

Door: marcuspolman

  • Frans, Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op 17-11-2011

Ingrediënten 4 personen


4 biefstukken van de haas
1 teen knoflook, geperst
boter
4 eetlepels cognac (of brandy)


Verder heb je nodig


Ook nodig: aluminiumfolie

Geflambeerde biefstuk

Fotografie: Saskia van Onsabrugge Uit: Handboek voor de Perfecte Steak / www.deperfectesteak

Fotografie: Saskia van Onsabrugge

Uit: Handboek voor de Perfecte Steak / www.deperfectesteak

Een klassieke steak voor vuurzuchtige vleesliefhebbers. Een flinke scheut cognac in de pan en even goed de fik erover. Goed voor een extra vleugje schroeismaak én wat spektakel in de keuken.
Afkomstig uit mijn kookboek: Handboek voor de Perfecte Steak - wat elke man moet weten over biefstuk bakken. Voor dit boek interviewde ik tientallen, chefs, slagers en culikenners over het bakken van de perfecte biefstuk. Zie: www.deperfectesteak.nl voor handige video`s over de kunst van het biefstuk bakken (of voor het bestellen van het boek).

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

1. kies je vlees
Vraag de slager om 4 dikke plakken biefstuk van de haas. Bij voorkeur uit het midden gesneden, 2-3 cm dik en 150-200 gram per stuk. Alternatief: (goedkopere) kogelbiefstuk.

2. bakken
Laat de biefstukken tijdig op kamertemperatuur komen. Wrijf het vlees in met knoflook en strooi er grofgemalen peper en zout over. Verhit een koekenpan op hoog vuur. Draai het vuur wat lager zodra de pan goed heet is. Laat een klont boter smelten, wacht tot het schuim wegtrekt en de boter begint te kleuren. Bak de biefstukken 2 minuten voor rare (3 minuten voor medium-rare of 4 minuten voor medium). Temper het vuur als de boter dreigt te verbranden. Draai het vlees met een tang en bak nogmaals dezelfde tijd. Ga net voor de biefstukken de juiste gaarheid hebben naar stap 3.

3. flamberen
Doe wat extra boter in de pan. Zet de afzuigkap uit (anders kan de vlam erin slaan) en houd een passende deksel bij de hand om al te groot vuur in de pan te doven. Giet zodra de boter is gesmolten een flinke scheut cognac over de biefstukken. Steek de alcoholdamp aan en bak nog 30 seconden nadat de vlammen gedoofd zijn. Alternatieve methode: verhit de cognac in een soep-opscheplepel door deze kort boven een kleine gaspit te houden. Steek de alcoholdamp aan (of houd de lepel even schuin in de vlam). Giet de brandende cognac over de biefstukken.

4. rusten
Laat de biefstukken 5 minuten rusten, losjes in aluminiumfolie gewikkeld.

5. serveren
Leg de biefstuk op warme borden. Serveer er friet of witbrood bij, met Hollandse kropsla.

Bron

Handboek voor de Perfecte Steak/ www.deperfectesteak.nl



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcuspolman
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top