Soto Ajam soep uit Indonesië
- Kinderkeuken,
- 20-30 min.
Soto Ajam is een kruidige, gele kippensoep. Bij de soep worden allerlei hapjes geserveerd, zoals groenten, ei, seroendeng. Het leuke is dat er allemaal schaaltjes op tafel staan en iedereen zijn eigen soep kan samenstellen. Recept is ook te vinden in het receptenschrift van het boek Wereldeters. Tip: vertel tijdens de maaltijd je kinderen leuke weetjes over Indonesië. Bijvoorbeeld over het vroegere Nederlands-Indië; of over terrassen met rijstvelden; of over de neusaap die door de Indonesiërs ook wel Nederlandse aap werd genoemd (omdat hij zoveel leek op de Nederlandse kolonisten. Die hadden net zo`n grote neus en bolle buik!)
WERELDETERS IS KOOKBOEK VAN HET JAAR 2012 (publieksprijs). http://www.wereldeters.nl
Ingrediënten 4 personen
1 hele braadkip100 gram gemberwortel, geraspt
4 stengels citroengras (of flinke theelepel uit een potje)
½ ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, geperst
1 theelepel kurkuma
2 eetlepels olie
1 tablet kippenbouillon
200 gram taugé
300 gram sperziebonen
250 gram gekookte rijst
2 aardappels, gekookt en in stukken gesneden
3 lente-uitjes, in ringetjes gesneden
4 hardgekookte eieren
gebakken uitjes
seroendeng (kokos, pinda`s en kruiden)
sambal
ketjap
kroepoek
3 laurierblaadjes
zout en peper
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 923,80 kcal |
Koolhydraten | 136,26 g |
Eiwitten | 51,32 g |
Vetten | 71,42 g |
Bereidingswijze
Doe 2 liter water in een ruime pan en voeg laurierblaadjes, gember, citroengras, zout en peper toe. Breng dit samen met de kip zachtjes aan de kook. Was, snij en kook alle groenten. Kook de rijst en de eieren.
Maak met een staafmixer een mengsel van ui, knoflook en kurkuma. Fruit het mengsel een paar minuten in een koekenpan. Voeg toe aan de soep. Laat alles ruim een half uur koken tot de kip gaar is. Haal de kip uit de pan en pluk het vlees van de botten. Snij het vlees in hapklare stukjes en doe het terug in de bouillon. Eventueel een kippenbouillontablet toevoegen.
Doe de gekookte aardappelen, rijst, taugé, eieren, lente-ui en sperziebonen in kleine bakjes en zet het op tafel. Het leuke is dat iedereen zelf de soepborden kan vullen met wat hij of zij lekker vindt. Giet er dan de bouillon met stukjes kip overheen. Strooi er naar keuze gebakken uitjes, seroendeng en kroepoek over. Breng eventueel op smaak met ketjap en sambal.
Bron
www.wereldeters.nl