Moksi Alesi uit Suriname

  • Kinderkeuken,
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 07-11-2011
  • Moksi Alesi uit Suriname

    Moksi Alesi uit Suriname

    Moksi Alesi uit Suriname

Gemengde Surinaamse rijstschotel met gehaktballetjes. Moksi Alesi is van oudsher slavenvoedsel en betekent letterlijk "gemengde rijst". Het gerecht ontstond toen slaven al hun kliekjes bij elkaar gooiden en daar rijst doorheen deden. Zo werden alle restjes vlees, vis en groenten gebruikt en dat is lekker goedkoop. Of je nu rijk of arm bent, moslim of boeddhist, iedereen maakt het nu op zijn eigen manier. Het gerecht is zeer geschikt voor kinderen. Recept is ook te vinden in het receptenschrift van het boek Wereldeters. No spam (= maak je niet druk)

WERELDETERS IS KOOKBOEK VAN HET JAAR 2012 (publieksprijs). http://www.wereldeters.nl

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
400 gram gehakt (half-om-half)
1 pakje roze garnalen (125 gram)
2 takjes selderij, fijn gesneden
600 gram winterpeen of pompoen
1 rode Spaanse peper
2 uien, gesnipperd
1 teen knoflook, geperst
100 gram paneermeel
½ theelepel gemberpoeder
½ eetlepel ketjap manis
75 gram boter
1 tablet kippenbouillon
1 theelepel trassie oedang
300 gram rijst
1 ei
6 dl water
zout en peper
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Snij de peper en de wortel in kleine stukjes. Doe het gehakt in een ruime kom, samen met het ei, paneermeel, gemberpoeder, knoflook, selderij, ketjap en een kwart van de gesnipperde ui. Meng alles goed door elkaar en maak er kleine balletjes van.

Verhit in een braadpan 50 gram boter en fruit ongeveer 3 minuten de rest van de uien. Verkruimel het bouillonblokje en de trassie oedang in de pan en voeg het water toe. Doe er de rijst en wortelblokjes bij. Laat alles met de deksel op de pan ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Zorg dat de rijst niet aanbrandt.

Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de gehaktballetjes in ongeveer 5 minuten gaar en goudbruin. Schep het gehakt en de garnalen door de rijst en laat het nog 5 minuten nagaren.

Bron

www.wereldeters.nl

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

jacoliengarde avatar
jacoliengarde 12-11-2011

Vandaag gemaakt, het is een lekker basis recept wat wel aan gekleed moet worden. mijn tip zou zijn lekker boontjes is stukjes en bloemkool roosjes er door b.v.. Je kan met dit recept alle kanten op ook al is hij zo ook zalig. THNX, Wim..

Jackstr avatar
Jackstr 11-11-2011

Fantastisch leuk gerecht. Gisteren gegeten met de kids. Vooral de verhaaltjes erbij maakte het extra leuk.

YvetteEstourgie avatar
YvetteEstourgie 10-11-2011

Fantastisch recept, komt uit het boek Wereldeters! Heb ik hier al voor me liggen, toevallig over gehoord, hartstikke leuk/gezellig/mooi boek, met heerlijke recepten en mooie plaatjes. Leuk voor de kinderen, maar ook voor jezelf! Yvette

jacoliengarde avatar
jacoliengarde 10-11-2011

Klinkt allemaal heel lekker, ga hem zeker maken en laat het je weten hoor. Groetjes Wim...

adeline43 avatar
adeline43 09-11-2011

ik neem je recept mee, lijkt mij erg lekker.Groetjes, Adeline

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten