Carpaccio

  • Frans, Voorgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 03-11-2011
  • Carpaccio

    Carpaccio

    Carpaccio

Carpaccio is flinterdun gesneden rauw vlees. In dit recept is het vlees net iets dikker is gesneden. Het gerecht wordt daardoor wat rustieker en je kunt de kwaliteit van het vlees echt goed proeven. Schroei het vlees vaak ook even voordat ik het snijd, omdat je door het dunne korstje een verrukkelijk smaakcontrast krijgt. Deze carpaccio is heerlijk met een salade van gemarineerde bonen – je kunt er gewoon sperziebonen of een mengsel van verschillende bonen voor gebruiken.

Je hebt voor dit gerecht geen enorme hoeveelheden vlees nodig, gewoon een paar plakken per persoon, waardoor je misschien een wat duurder stuk rundvlees van heel goede kwaliteit kunt kopen.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
• zeezout en zwarte peper uit de molen
• 250 g sperziebonen of gemengde bonen, topjes verwijderd maar de kontjes eraan
• 1 stuk ossenhaas van 500 g
• een paar takjes verse tijm
olijfolie

Voor de marinade
• 2 kleine sjalotten of een ½ kleine rode ui, gepeld en heel fijn gehakt
• een hand verse zachte tuinkruiden (kervel, peterselie, gele selderijblaadjes, dragon), alleen de blaadjes, gehakt
• 1 theelepel dijonmosterd
• 1½ theelepel wittewijnazijn
• extra vierge olijfolie
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
heb je geen Hak mes doe dan folie over de plakken; leg er een snijplank op en sla met iets op de snijplank.

Bereidingswijze

Breng een grote pan gezouten water aan de kook. Doe de bonen in de pan en kook ze 5 minuten. Laat ze wanneer ze perfect gaar zijn in een vergiet uitlekken.

Meng voor de marinade de fijngehakte sjalot of ui in een kom met de kruiden, mosterd, azijn en 4 eetlepels extra vierge olijfolie. Breng het mengsel op smaak met zout en peper, doe de warme bonen erbij en hussel alles om. Zet de bonensalade even aan de kant om de bonen af te laten koelen en alle fantastische smaken van de marinade in zich op te laten nemen.

Leg de ossenhaas op een snijplank en wrijf het vlees rondom in met zout en peper. Houd de takjes tijm een paar seconden onder de hete kraan – dat helpt bij het loskomen van de geurige olie. Trek de blaadjes van de steeltjes en hak ze fijn. Strooi de tijm over de ossenhaas en rol het stuk vlees over de snijplank, zodat peper, zout en kruiden er goed op vast blijven zitten.

Verhit een grote koekenpan tot hij zeer heet is, giet er een scheutje olie in en leg de ossenhaas in de hete olie. Bak het stuk vlees niet langer dan 1 minuut en keer het om de paar seconden om, zodat het snel rondom is geschroeid. Haal het vlees uit de pan, leg het op een snijplank en laat het een minuut tot rust komen. (Eenmaal geschroeid kun je het meteen serveren of afgedekt op een bord laten staan tot je zo ver bent. Ik bewaar het liever niet in de koelkast.)

Snijd het vlees met een vlijmschep mes in plakken van ongeveer zo dik: |----|. Leg de plakken op een plank en druk ze met de zijkant van een hakmes zo plat mogelijk – dat is het lekkerst. Leg twee of drie plakken op elk bord. Bestrooi ze met wat zout en peper en schep er een hoopje bonen en een paar lepels marinade op. Bestrooi de borden met de laatste restjes kruiden en sprenkel er nog wat goede extra vierge olijfolie over.

Bron

Jamie Oliver

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten