Hete bliksem

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 03-11-2011
  • Hete bliksem

    Hete bliksem

    Hete bliksem

  • Hete bliksem

    Hete bliksem

    Hete bliksem

Een heerlijk winters gerecht. Deze hoeveelheid is genoeg voor 4 man. Het lijkt erg veel, maar de ervaring leert dat er erg veel van gegeten wordt. En geloof me, de volgende dag de restjes opeten is echt geen straf. Met de hoeveelheden valt te schuiven naar smaak, vooral wat betreft de hoeveelheid suiker. In mijn opinie is hete bliksem het lekkerste als hij lekker zoet is, zo is het recept ook geschreven. Heb je dit liever niet, dan kan je de suiker weglaten of verminderen.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Voor een grote pan vol:

1½ kg aardappels
1½ kg zure appels (goudrenetten)
500 gr gehakt
300 gr ui
250 gr suiker
olie of boter
1 tl kaneel
versgemalen zout en peper naar smaak
eventueel nog een snufje nootmuskaat
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Grote pan, stamper, kleinere pan en koekenpan.

Bereidingswijze

Zet 1,5 liter water op. Schil de aardappels desgewenst, of als je dit niet doet, boen ze dan goed schoon zodat er geen zand aan blijft zitten. Snijd de aardappels in kleinere stukjes en zet ze in een pan met water op het vuur. Zorg daarbij dat de aardappels net onder water staan. Kook ze in ongeveer 15 minuten gaar.

Schil ondertussen de appels, snijd ze in kleinere stukken en kook ze in een grote pan (waar later ook de andere ingrediënten bij kunnen). Zet de appels op in een pan met ongeveer 5 cm water (de appels hoeven dus niet onder water te staan) en doe de deksel dicht tot het water kookt. Haal vervolgens de deksel eraf en schep de appels af en toe om. De appels zullen zacht worden en veranderen in appelmoes. Dit duurt ongeveer 12 minuten, of tot de appelmoes te dik wordt.

Snijd de uien fijn en fruit ze in een pan met een dikke bodem in olie of boter tot ze glazig zijn. Voeg het gehakt toe en rul het.

Stamp vervolgens de aardappels en doe de aardappelpuree en het gehakt bij de appels. Doe de suiker erbij. De aangegeven hoeveelheid is een indicatie. Hou je van zoete hete bliksem, dan is dit een goede hoeveelheid. Heb je hem graag wat zuurder, doe er dan minder in.

De hete bliksem mag zacht en smeuïg zijn. Voeg ook 1 theelepel kaneel en versgemalen zout en (witte) peper naar smaak toe en eventueel nog een snufje nootmuskaat. Dit geeft het recept een meer kruidige, pittige smaak. Roer goed door en eet smakelijk!

Bron

www.kruidenthuis.nl

Serveertip

Hete bliksem staat ook wel bekend als hemel en aarde, of appelstamppot. De naam `hete bliksem` komt waarschijnlijk doordat de ingrediënten veel vocht vasthouden en daarom lang heet blijven. Pas op dat je je mond niet brandt!

Voor het originele recept en andere inspiratie kunt u kijken op KruidenThuis.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Delarosa avatar
Delarosa 02-12-2015

Dat vries je in voor een lekkere schotel waar het wel in zit 😄 of je rult het en mengt het onder deze schotel, wat je wil 😉

tondonderdag avatar
tondonderdag 02-12-2015

en het gehakt??

zon70 avatar
zon70 17-08-2012

Ik heb het recept geleerd om met stroop te maken in plaats van suiker. Doe dan de helft van een pot friesestroop in het gerecht.Zeer lekker. Er is ook zeeuwsse stroop maar persoonlijk vind ik die minder lekker.

karin11213 avatar
karin11213 07-12-2011

lekker, dank je wel

Wilrieke2 avatar
Wilrieke2 02-12-2011

Klopt. Als je alleen zoete appels gebruikt zou ik wel wat citroensap toevoegen. Juist de balans zoet/zuur is erg belangrijk bij dit recept, het smaakt het beste als allebei aanwezig zijn.

krummel41 avatar
krummel41 28-11-2011

In plaats van suiker kun je natuurlijk ook zoete appels gebruiken ,of de helft van de zure appels vervangen door zoete .

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten